Rumænske politikere suspenderer præsidenten

Parlamentet i Rumænien har suspenderet landets præsident. Han er nu nærmere en rigsretssag.

Rumæniens præsident, Traian Basescu, er blevet suspenderet fra sin post af landets parlament, som mener, at præsidenten har overtrådt sine beføjelser i forhold til forfatningen.

I alt stemte 258 ud af 432 for forslaget om at rejse en rigsretssag mod den højreorienterede præsident.

I første omgang er han suspenderet i 30 dage. Inden perioden udløber skal en folkeafstemning afgøre hans fremtid. Hvis befolkningen følger parlamentet, skal der ifølge Reuters findes en ny præsident.

Parlamentsmedlemmerne mener, at præsidenten overtrådte sine beføjelser, da han i 2010 vedtog store økonomiske nedskæringer.

Kuppet mod præsidenten er det seneste skridt i en lang række sager, der har udspillet sig i forbindelse med en politisk krise i landet.

Her hersker en strid mellem den socialdemokratiske premierminister, Victor Ponta, og de folk, som støtter op om Traian Basescus.

Pontas regeringskoalition af centrumvenstre-partier har ligget i åben krig med præsident Basesco, siden den tidligere centrum-højre koalitionsregering blev væltet ved en tillidsafstemning i maj.

Præsidenten udpegede dengang den daværende oppositionsleder, Victor Ponta, fra landets venstrefløj til at danne regering.

Det var ventet, at parlamentet ville komme frem til netop beslutningen om at suspendere præsidenten, da det er domineret af modstanderne fra den venstreorienterede alliance.

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen