Tysk topstyring: Job i Aldi SKAL være skod

De arbejdsforhold, der har givet Aldi problemer i Danmark, er en kopi af arbejdsforholdene i Aldi-fædrelandet Tyskland. Discountgiganten nægter at tilpasse sig Danmark.

(Foto: Maurizio Gambarini)
(Foto: Maurizio Gambarini)
Følg Samfund

Medarbejderne kontrolleres til og fra arbejde, fagforeningerne får besked på at blande sig uden om, og det halter med sikkerheden.

De kontroversielle arbejdsforhold, som discountgiganten Aldi byder sine ansatte i Danmark, er en tro kopi af de forhold, som Aldi-ansatte i Tyskland arbejder under. Kæden nægter hårdnakket at tilpasse sig spillereglerne på det danske arbejdsmarked, lyder det fra fagforening og tidlligere medarbejdere.

Blandt dem den tyske Aldi-afhopper Andreas Straub. Efter flere år som chef for otte Aldi-forretninger har han netop skrevet en bog om kædens arbejdsforhold.

Læs også: Aldi-afhopper chokerer Tyskland

- Der er så mange ligheder mellem, hvad Aldi byder medarbejderne i Tyskland og Danmark. Aldi har bare taget det tyske system og overført det til alle andre lande, siger den tyske Aldi-afhopper Andreas Straub.

Efter at have set Avisen.dk's dækning af arbejdsforholdene i Aldi er han forbløffet over, hvor meget han kan genkende fra sine oplevelser i Aldi-fædrelandet Tyskland.

For eksempel er den måde, som Aldi bruger testkøb på overfor de ansatte, kopieret direkte fra Tyskland.

Drevet på en 'tysk facon'
Mens de fleste andre udenlandske firmaer vælger at tilpasse sig det danske arbejdsmarked, holder Aldi stædigt fast i den facon, der har givet firmaet succes i Tyskland.

Det bekræfter HK Handel, der trods en overenskomst med Aldi siden 1970'erne har haft store problemer i samarbejdet med discountgiganten.

Læs også: Mustafa: Aldi lagde fælder for at fyre mig

- Der er ingen tvivl om, Aldi bliver drevet på en meget tysk facon. Varerne er de samme som i Tyskland, og forretningerne er indrettet på samme måde. Det koncept, man bruger i Tyskland, forsøger man at udbrede til andre lande, også når det gælder medarbejderpolitikken, siger formand Jørgen Hoppe.

'Svært at komme i dialog med Aldi'
Jørgen Hoppe fortæller, at han i samarbejdet med Aldi nogle gange har en oplevelse af, at ”Aldi er styret et andet sted fra end Danmark”.

Samtidig oplever HK Handel, at Aldi er mere fjendtligt stemt overfor fagforeninger end andre virksomheder.

- Det har været svært at komme i dialog med Aldi. Når vi oplever problemer, kan vi normalt ringe op til arbejdsgiveren og tale os til rette. Den dialog har vi ikke haft med Aldi, siger Jørgen Hoppe, som dog mener, at Aldi på det seneste er slået ind på en mere dialogorienteret kurs.

En ener
At Aldi med sin stædige brug af tysk personalepolitik er enestående i Danmark, bekræftes også af ny dansk forskning.

- Normalt vælger multinationale virksomheder at tilpasse personalepolitikken til det nye land, de ønsker at drive virksomhed i. De ved, at det ofte er nødvendigt for at kunne drive forretning uden konflikter, siger Steen E. Navrbjerg, lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og organisationsstudier (FAOS) på Københavns Universitet.

Se kortet: Her er de værste Aldi-skandaler

Han har forsket i, hvordan multinationale selskaber opfører sig, når de driver forretning udenfor hjemlandet.

Han fortæller, at de multinationale virksomheder især er gode til at tilpasse sig værtslandet, når der er tale om et land, hvor mange er medlemmer af fagforeninger, og arbejdsmarkedet bliver reguleret af fagforeninger og arbejdsgivere frem for politikerne.

Under kritik som Ryanair
- Aldi skiller sig ud ved, at de har overført deres personalepolitik fra Tyskland til Danmark uden at tilpasse sig ret meget. Det er også derfor, det vækker opsigt.

Det samme er sket for det irske lavpris-flyselskab Ryanair, der nægter at tegne overenskomst med danske fagforeninger, selvom selskabet flyver en række ruter fra Billund.

Mens den manglende tilpasning i andre tilfælde kan skyldes 'kulturel ufølsomhed', vurderer Steen E. Navrbjerg, at Aldi bevarer tyske arbejdsforhold i Danmark, fordi det er nødvendigt for at kunne fastholde de lave priser.

Penge, penge, penge
Den analyse stemmer godt overens med de meldinger, Avisen.dk har fået fra flere nuværende og tidligere Aldi-ansatte.

Som da Avisen.dk kunne fortælle, at de ansatte selv skal transportere op mod 100.000 kroner i banken.

- Hovedsagen er, at det er billigere at betale mig fire kroner i kilometerpenge for at køre i banken end at hyre et firma. Min sikkerhed spiller ingen rolle i den forbindelse, forklarede en tidligere medarbejder.

'Fuldstændig ligeglade' med kritik
Spørgsmålet er så, hvorfor Aldi nægter at tilpasse personalepolitikken trods den hårde kritik.

Ifølge flere uafhængige eksperter er Aldi så godt som immune over for negativ omtale af den simple grund, at kunderne alene kommer på grund af de lave priser.

Det står i modsætning til luksusbrands som Joe & The Juice, Agnes Cupcakes & Meyers Bageri, der har været tvunget til at rette ind efter hård kritik i medierne.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Aldis danske direktør, Jan Lund.

Læs også: Aldis fyringsfælde: Tre fejl og du er ude

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind