Racist-bøller velkomne

Person-sammenfald: På ruinerne af Dansk Front er bygget en organisation, der favner både hooligans og nynazister

Medlemmer af White Pride og DNSB på vej til generalforsamling i Vederfølner. Fra venstre: Thomas Vestergaard (White Pride), René Schwabach (WP), ukendt, René Lindberg fra AGF-fanfraktionen Nysir, Daniel Carlsen (DNSB) og Simon Hvass (WP). (Foto: Ekstra Bladet)
Medlemmer af White Pride og DNSB på vej til generalforsamling i Vederfølner. Fra venstre: Thomas Vestergaard (White Pride), René Schwabach (WP), ukendt, René Lindberg fra AGF-fanfraktionen Nysir, Daniel Carlsen (DNSB) og Simon Hvass (WP). (Foto: Ekstra Bladet)
Udadtil gør de en dyd ud af fortælle, at det er en stueren organisation, som foragter politisk vold, hooliganisme og racisme.

Men indadtil åbner de gerne døren på vid gab for voldsdømte White Pride-hooligans, nazi-sympatisører og højreekstremistiske racister.

Navnet er Vederfølner, og missionen er ifølge deres egen målsætning at forhindre tilstrømningen af flygtninge og fremmede til Danmark. I demokratiets og grundlovens navn.

Fingre i tipsmidlerne
I perioden omkring det højreekstreme Dansk Fronts krak i juli i fjor, bl.a. på grund af interne politiske stridigheder, opstod Vederfølner med den fynske formand, Lars Grønbæk, og den århusianske kasserer, Lars Rask, som to af hovedmændene.

Foreningen, hvis største medlemsskare er fra Århus-området, har i dag ca. 200 medlemmer. Efter en stille start kom der for alvor skub i Vederfølner ved organisationens generalforsamling 8.-9. marts i år i Grenaa.

Ud over at ville lukke for indvandring og sende flygtninge fra ikke-vestlige lande tilbage til deres hjemlande, stiler organisationen i første omgang efter at få så mange medlemmer, at de kan få del i tipsmidlerne.

Ekstra Bladet har fået indsigt i en årelang overvågning af Vederfølners aktiviteter. Overvågningen dokumenterer bl.a., at der bag de stuerene målsætninger gemmer sig et nyt politisk samlingspunkt for en stor gruppe højreekstremister, som i de seneste år har stået bag utallige overfald, systematisk hærværk og udbredelse af racistisk og nazistisk propaganda i Århus-området.

Ved generalforsamlingen i marts –  og senest ved et møde 20. september –  deltog adskillige White Pride-hooligans med domme for vold og hærværk og medlemmer af den nynazistiske organisation DNSB (Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse).

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri