Skoleleder: De har lært det hos Zentropa

Men det er slut med at vise blodige skrækoptagelser for de små skolebørn fremover

Ikke alle gik på sommerferie fra Skovlyskolen i Holte nord for København med en rar fornemmelse. Flere børn var skræmt fra vid og sans efter at have overværet 9. klasses gyserfilm. (Foto: Google Street View)
Ikke alle gik på sommerferie fra Skovlyskolen i Holte nord for København med en rar fornemmelse. Flere børn var skræmt fra vid og sans efter at have overværet 9. klasses gyserfilm. (Foto: Google Street View)

Den har skræmt flere børn fra vid og sans: Gyserfilmen, som blev vist på 9. klassernes sidste skoledag 1. juni.

Læs også:

9. klassernes afslutningsfilm på Skovlyskolen i Holte var så flot lavet, at flere små skolebørn efterfølgende har været bange. (Screendump fra videoen) Samfund - 2. jul. 2012 - kl. 12:55 Små skolebørn søvnløse efter skrækvideo

Alligevel fortæller skoleleder Ole Stavngaard stolt ekstrabladet.dk om den film, som Skovlyskolens netop afgåede 9. klasser selv har produceret, og er faldet flere småbørnsforældre for brystet.

Se filmen over artiklen
-------------------

- De ældste elever har faktisk været ude på Zentropa og lære, hvordan man laver film. Det er jo der, de har lært at bruge alle effekterne, så der var nogen, der blev bange, siger Ole Stavngaard til ekstrabladet.dk.

Beklager
Han er dog ikke lige så stolt over, at flere elever fra de små klasser er blevet skræmt fra vid og sans af den blodige gyserfilm, der blev afspillet foran samtlige skolens cirka 450 børn og lærere.

- En forælder fortæller mig, at hans datter ikke tør at gå på toilettet alene længere og er blevet bange for en række ting. Hvad siger du til det?

- Jeg kan jo ikke andet end at beklage det. Jeg kan jo ikke lave det om med tilbagevirkende kraft.

Lærerne tænkte ikke over det
- Hvorfor så du ikke filmen, før den blev blæst ud foran hele skolen?

- Af gode grunde. Det er femte år, vi kører en video med samme tema. Der var nogle af mine lærere, der havde set den, og havde ikke reageret på det og ikke tænkt i de baner. Men det er rigtig nok, at vi ikke burde have vist de små den. Næste år tager vi ikke de små børn med. De forstår sgu heller ikke, hvad der foregår i revyen (som filmen var en del af, red.).

- Jeg ved ikke, om de lærere, der så den, om de ikke havde tænkt det igennem, at de små var der. Det ved jeg ikke.

- Du har vel talt med dem?

- Jo, men jeg kan jo ikke lave det om med tilbagevirkende kraft, vel. Vi har talt rigtig meget om det.

Skolelederen fortæller, at de lærere, der var involveret i revyen ikke var ude på at censurere elevernes værk. Alligevel korrigerede lærerne forestillingen undervejs, lyder det fra Ole Stavngaard.

- Så der blev lavet ændringer?

- Ja ja, altså ikke på filmen, for der havde de ikke tænkt i de baner. Men på selve forestillingen var der nogle ting, der blev ændret.

Det var en fejl
- Vil du kalde det en fejlvurdering af de pågældende lærer, at filmen uden videre blev afspillet for så små børn?

- Ja, det må man sige. Jeg er jo ikke ude på at skyde lærerne, men det er jo altid en fejlvurdering, hvis resultatet bliver anderledes, end man havde forestillet sig. Det må man erkende. Sådan er det jo.

- Har lærerne fået en reprimande?

- Vi har selvfølgelig talt om det, men jeg har ikke straffet dem, hvis det er det, du mener.

God stemning
Ifølge skolelederen var der ingen problemer, da filmen blev vist:

- Stemningen omkring det var ikke frygt. Konteksten var ikke, at det var farligt. Børnene grinede og skreg. Det var på et andet niveau. Men du ved jo ikke, hvad der foregår inde i hovedet på børnene - og slet ikke de små. Det var da galt, at det blev vist. Det beklager vi da. Det har jeg også beklaget over for forældrene. Vi havde bare ikke set det komme.

Ole Stavngaard kan endnu ikke sige, hvilke klasser, der næste år ikke får lov til at deltage i afslutningsceremonien. Der bliver strammet op på, hvad der må afspilles og for hvem.

Gik i kælderen for at berolige elever
Skolelederen mener, at skolen har gjort meget for at rette op på den uheldige situationen. Nogle af lærerne har taget eleverne med i kælderen for at vise dem, 'at det er et møgkedeligt, almindeligt kælderlokale', hvis de vurderede, at det ikke ville øge børnenes frygt. Og lærerne har forklaret børnene, at filmen var ren fiktion.

- Men børn kan blive bange for rigtig meget. Vi kan ikke andet end at beklage det og sige: 'Det gør vi ikke igen'.

'Hvad skal jeg gøre?'
- Den forælder, jeg har talt med, overvejer at tage sit barn ud af skolen...

- Det må han jo så gøre. Jeg kan stadig ikke gøre det anderledes. Hvad vil du have, jeg skal gøre. Jeg er modtagelig over for alle gode råd.

- Det kunne lyde som om, nogen har brug for mere hjælp, end de har fået.

- Det får de jo også, men jeg vil bare ikke fortælle dig, hvad de får. Jeg kan jo ikke drøfte enkeltsager med dig eller andre. Der bliver gjort det nødvendige?

Får ekstrahjælp - f.eks. af psykolog
- Får de psykologbehandling?

- Ja, det kunne det være. Der bliver gjort det, som er nødvendigt.

- Hvor mange børn får tilbudt ekstra hjælp?

- Dem kan du altså tælle på nogle ganske få fingre. Måske en enkelt, siger skolelederen, der garanterer, at han ser 9. klassernes næste gyserfilm, før de bliver vist på sidste skoledag næste år.

Hvad synes du om at vise små børn gyserfilm i skoletiden? Skriv din kommentar neden for.

Er filmen for uhyggelig til børn mellem 5 og 8 år?

Er filmen for uhyggelig til børn mellem 8 og 11 år?

Er filmen for uhyggelig for børn mellem 11 og 16 år?

Se resultat

Er filmen for uhyggelig til børn mellem 5 og 8 år?

Er filmen for uhyggelig til børn mellem 8 og 11 år?

Er filmen for uhyggelig for børn mellem 11 og 16 år?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.
1 af 2 9. klassernes afslutningsfilm på Skovlyskolen i Holte var så flot lavet, at flere små skolebørn efterfølgende har været bange. (Screendump fra videoen)
2 af 2 Ikke alle gik på sommerferie fra Skovlyskolen i Holte nord for København med en rar fornemmelse. Flere børn var skræmt fra vid og sans efter at have overværet 9. klasses gyserfilm. (Foto: Google Street View)
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen