Nøgne soldaterfruer tager riflen i egen hånd

Næsten et selvmord pr dag i 2012 blandt amerikanske soldater, har fået flere efterladte fruer til at tage drastiske midler i brug for at sætte fokus på problemet

Foto: facebook
Foto: facebook

Ashley Wise havde svært ved at nå ind til sin mand, efter at han vendte hjem fra krigen i Irak. Hans tilstand gik fra ondt til værre i løbet af kort tid, og efter et traumatisk forløb valgte hun at sætte fokus på problemet på sin helt egen måde.

Hun skrev en kærlighedserklæring på ryggen, tog et billede af sig selv hvor hun holder mandens riffel, og lagde det på facebook - det startede en massebevægelse.

- Min kærlighed er evig. Jeg lover dig dette: Jeg vil stilne dine skrig, hjælpe dig med at hele din knuste sjæl, til du igen er hel, min kære.

Stærke ord, der fik flere hustruer til at følge trop. I løbet af kort tid blev Facebook-siden 'Battling bare' fyldt med billeder af kvinder, der enten havde mistet deres mand, eller fået en traumatiseret ægtefælle hjem fra krigen. Også børn og teenagere har siden fulgt initiativet med lignende erklæringer på kroppen.

USA har været involveret i tre krige de seneste to år, og særligt under Irak-krigen vendte mange soldater hjem til en heltemodtagelse, men de vendte også hjem fyldt med store mentale sår og blev modtaget af et system, som ifølge hustruerne ikke er egnet til at tage sig af dem.

For to uger siden offentliggjorde Pentagon officielle tal, som viser, at 154 personer i det amerikanske millitær begik selvmord i løbet af årets 155 første dage.

Selvom Ashleys mand ikke nåede at tage livet af sig selv, så var det præcis det forløb, som han gennemgik, da han vendte hjem.

Rob Wise havde psykiske problemer, tvangstanker og flashbacks til Irak-krigen. Han drak sig fuld, tog sine våben med på hotel og var en konstant fare for sig selv.

Han ringede hustruen op med de korte ord:

- Livet er svært lige nu - det kan være, jeg gør noget dumt.

Efter den besked tog Ashley Wise kontakt til hærens familieprogram, en organisation, der støtter soldaterfamilier i krise. Her mødte hun en rådgiver, som hun stolede på, og som hun fortalte alt.

- Jeg havde ikke sovet i et døgn, og det var den eneste grund til, at det lykkedes hende at få alt ud af mig, fortalte Wise til Business Insider.

Rådgiveren valgte efter samtalen med Ashley Wise at kontakte hæren. To fra militærpolitiet arresterede Rob Wise, sigtede han for vold i hjemmet og sparkede ham ud af hæren

I dag ligger han til behandling på et sygehus. Rob Wise har efterfølgende fået diagnosen posttraumatisk stress.

Mens Rob Wise ikke kan gøre noget ved situationen, så har hans hustru taget riflen i egen hånd. Billedet og budskabet er gået verden rundt og har sat massiv fokus på problemet.

- Folk deler deres historier med os og ønsker at få hjælp. Vi arbejder på at finde muligheder for de mange ramte familier og sørger for, at militæret begynder at bekymre sig for de hjemvendte soldater siger Ashley Wise til The Leaf Chronicle.

Statistik viser, at selvmord er den næststørste årsag til tabte menneskeliv i den amerikanske hær.

1 af 3 Foto: facebook
2 af 3 Foto: facebook
3 af 3 Foto: facebook
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen