Mister 7,4 milliarder på Pandora

En på smykkeskrinet: Rigmænd taber på eventyr

Lars Larsen har tabt 238 millioner på Pandora-aktier. (Foto: Ole Lind)
Lars Larsen har tabt 238 millioner på Pandora-aktier. (Foto: Ole Lind)

Smykkeselskabet Pandoras omtumlede børstilværelse kostede i 2011 en række danske rigmænd enorme tab.

Samlet set har en lille skare af investorer bag smykkefirmaet tabt 7,4 mia. kr. alene sidste år udelukkende på grund af smykkefirmaet, hvis aktiekurs styrtdykkede efter en kæmpe nedjustering. Værst er det gået ud over stifter Per Enevoldsen og hans familie, der har været vidne til en aktiepost, der har mistet næsten fem mia. kr. i værdi.

Også for den tidligere Brøndby-sponsor Jesper Nielsen har Pandoras kursnedtur været en dyr fornøjelse idet hans tilgodehavende hos virksomheden nu er nedskrevet med hele 467 mio. kr.

Stadig tiltro
Blandt de øvrige, der får store økonomiske lussinger som følge af Pandoras børsfiasko, er stifter og leder af kapitalfonden Axcel, der fortsat ejer Pandora.

Her lyder tabet før skat på 338 mio. kr.

Blandt de øvrige rigmænd, der må stille sig op i køen til økonomiske afklapsninger er Jysk-ejer Lars Larsen, samt Lego-familiens pengetank Kirkbi og familien Holck-Povlsen, der står bag tøjkæden Bestseller.

Rigmanden Johan Schrøder, der selv var formand for Axcel tidligere, understreger, at han fortsat har stor tiltro til Pandora. Derfor har han is i maven trods et tab på omkring 200 millioner kroner. Men han erkender, at rigtig meget gik galt, da Pandoras aktier blev solgt på børsen forrige efterår.

- Børsintroduktionen var ikke heldig. Det var en kombination af en uerfaren ledergruppe og en samling udenlandske banker, der ville tjente så meget som muligt. Men som ejere har det stadig været en god forretning. Man skal ikke have ondt af mig. I stedet skal man have ondt af dem, der købte Pandora-aktier til de meget høje priser, siger Johan Schrøder.

- Jeg tror stadig på aktien og selskabet. Det blev hypet for voldsomt op ved børsdebuten, men det er jo ikke selskabets skyld.

Tvivl hos Kasi-Jesper
Hos Jysk siger pressechef Jonas Schrøder på vegne af Lars Larsen, at rigmanden ikke ønsker at kommentere investeringerne i sit private holdingselskab.

En af dem, der hæfter sig størst tvivl omkring er tidligere Brøndby-sponsor Jesper Nielsen, da det tidligere har været fremme, at langt hovedparten af hans formue hænger sammen med en betaling fra Pandora om et par år. Den gevinst er bundet op på, hvordan Pandora klarer sig på det tyske marked, som har været et af Pandoras største problembørn.

Selv har Jesper Nielsen dog flere gange understreger, at han mener udviklingen i Pandoras tyske ben er langt bedre, end Pandora selv giver udtryk for.

Det har ikke været muligt at træffe Jesper Nielsen eller de øvrige involverede erhvervsfolk.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen