Danmarks sjældneste fisk er fundet - igen

Danmarks sjældneste fisk er fundet igen i Sønderjylland, hvor man ellers var bange for, den var forsvundet.

Følg Samfund

Danmarks mest sjældne fisk er dukket op igen efter at have været forsvundet i 11 år. Ikke siden 2008 er den truede fisk, dyndsmerlingen, set herhjemme. Men onsdag dukkede den pludselig op til overfladen igen, oplyser Fugleværnsfonden.

Den ålekvabbelignende fisk med det pudsige stritskæg dukkede op, da miljømedarbejder og naturvejleder Hans Tonnesen røgtede en af de rejeruser, som siden maj har været sat op i Sølsted Mose i Sønderjylland, i håb om at genfange den sjældne fisk.

Da jagten helt frem til onsdag havde været forgæves, frygtede man ellers, at den sjældne fisk var helt forsvundet fra sit senest kendte tilholdssted.

I første hug smuttede den, inden den blev fotograferet, men siden er endnu et eksemplar blevet fanget i mosen og fotograferet ifølge Fugleværnsfonden.

Det usædvanlige fund giver nu i 11. time igen håb for, at den truede fisk kan blive reddet. Fugleværnsfonden er med i et stort EU-LIFE projekt, som skal genskabe dele af Sølsted Mose til højmose.

En del af projektet har også til formål at forbedre levebetingelserne for dyndsmerlingen i mosen.

Dyndsmerlingen findes i Danmark kun i nederste del af Vidå-systemet, hvor den har været i kraftig tilbagegang. I Sølsted Mose er den kun fanget med års mellemrum siden 2000.

Fisken lever i lavvandede småsøer og vandløb, hvor den kan overleve i områder med selv meget lavt iltindhold, fordi den svømmer til overfladen og sluger luft, hvorefter ilten optages via tarmen.

Resten "prutter" den ud, hvilket kan give en pibende lyd, hvis man holder om fisken. Derfor kaldes dyndsmerlingen også "pibeål".

Om dagen er den helt nedgravet i dyndet på bunden og søger så om natten efter føde med de karakteristiske skægtråde.

Fisken er udrydningstruet i det meste af Europa.

/ritzau/

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind