Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Angst i Aldi: Alene i banken med 100.000 kr.

Aldi bringer ansatte i fare ved at sende dem alene i banken med butikkens omsætning. Arbejdstilsynet har i årevis kritiseret discountsikkerheden, uden at der er sket noget.

(Foto: Maurizio Gambarini)
(Foto: Maurizio Gambarini)

Alene gennem byen med 100.000 kroner i håndtasken, handskerummet eller på bagagebæreren. Det er hverdag for kassedamer m/k i discountkæden Aldi.

De fleste andre supermarkeder lader professionelle firmaer løbe risikoen, men i Aldi må de ansatte selv bringe omsætningen i banken.

Det bringer dem i overhængende fare for overfald, vold og psykiske skader.

Arbejdstilsynet kalder det en "uforsvarlig praksis", og Aldi's egne medarbejdere har i årevis tryglet ledelsen om at forbedre sikkerheden.

Men både advarsler og bønner er indtil nu prellet af.

- Jeg har luftet problemet over for Aldi's sikkerhedsudvalg flere gange. Hver gang har de sagt, at det ikke ville blive anderledes, fordi andre løsninger var for dyre, fortæller en tidligere butikschef fra en jysk Aldi, som ønsker at være anonym af hensyn til sit nye arbejde.

Læs også: Aldi-medarbejder: "For helvede det er utrygt"

Faren lurer ikke bare i medarbejdernes egne hoveder. Det viser en række aktindsigter i Arbejdstilsynets rapporter fra kontrolbesøg i Aldi-butikker.

Senest i februar fik et kontrolbesøg i Aldi i Allingåbro på Djursland Arbejdstilsynet til at slå alarm.

- Vi finder det problematisk, at den eksterne pengetransport foregår, som den for eksempel gør i Allingåbro. Vi vurderer en sådan praksis som usikker adfærd, der skaber forhøjet risiko for vold og trusler, siger tilsynschef Thomas Christensen fra Tilsynscenter Nord.

Læs også: Arbejdstilsynet: Aldi-ansatte er i stor fare

I slutningen af april beskrev Avisen.dk, at Aldi-butikker på grund af skrabet sikkerhed bliver røvet så tit, at ansatte frygter at komme på arbejde.

Siden har mange tidligere og nuværende medarbejdere henvendt sig for at fortælle, at de hyppige bankbesøg med store kontantbeløb også bidrager til at gøre arbejdet i Aldi utrygt og risikofyldt.

Turen foregår alene. I egen bil, til fods, cykel eller med taxa. Dog højst med 100.000 kroner, som er det beløb, som forsikringen dækker, hvis en kassedame bliver overfaldet på vej til banken.

Læs også: DOKUMENTATION: Aldi-ansatte risikerer traumer

I Aldi i Allingåbro har Arbejdstilsynet to år i træk advaret om den høje risiko for røveri og konsekvenser for medarbejdernes fysiske og psykiske sundhed.

Selv om flere ansatte gjorde opmærksom på deres utryghed under det seneste kontrolbesøg, afviste Aldi's arbejdsmiljøchef prompte, at bankudflugterne udgjorde en risiko.

Siden har Aldi indklaget sagen for Arbejdsmiljøklagenævnet, så koncernen indtil videre slipper for at præsentere en løsning på problemet.

Detaljer omkring såkaldt 'ekstern pengehåndtering' er normalt tys-tys i detailbranchen. Men ifølge Avisen.dks oplysninger anvender de fleste større supermarkeder i dag professionelle værdihåndteringsfirmaer - eller sørger for, at ansatte aldrig går alene i banken.

COOP: Forfærdeligt
Sikkerhedschef i COOP Jens Jakob Andersen bekræfter, at det også er tilfældet for ansatte i SuperBrugsen, Irma, Kvickly eller Fakta.

- Enten har vi ekstern leverandør, eller også benytter vi udvidede sikkerhedsprocedurer, der gør, at vi aldrig kommer i nærheden af de forhold, der hersker i Aldi. Det er jo forfærdeligt at sende en medarbejder af sted med 100.000 under armen, siger han.

Aldi har altså årevis afvist over for Arbejdstilsynet og egne medarbejdere, at turene i banken udgør en risiko.

Men da Avisen.dk konfronterer Aldi-koncernens danske topdirektør Jan Lund med kritikken, er der pludselig en løsning på vej.

- Vi arbejder på en løsning, og den kommer inden for overskuelig tid, fortæller Jan Lund, som bekræfter, at løsningen indebærer brug af professionelle værdihåndteringsfirmaer.

Men den sang har Jan Lunds medarbejdere hørt lidt for mange gange.

- Der er altid en løsning på vej eller overvejelser i gang, når man spørger til et problem i Aldi. Det er slang for, at vi hører hvad du siger, men gør ingenting, oversætter en tidligere medarbejder, hvis identitet er kendt af Avisen.dk.

- Hovedsagen er, at der billigere at betale mig fire kroner i kilometerpenge for at køre i banken end at hyre et firma. Min sikkerhed spiller ingen rolle i den forbindelse, siger han.

Læs også: Så meget skal Aldi-ansatte finde sig i

Læs også: Aldi: Du er fyret, hvis du sladrer om jobbet

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen