Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Elever: Hvem finder så 10.000 praktikpladser?

10.000 unge mangler praktikplads i dag. Trepartsforhandlingerne skulle have afhjulpet problemet. Nu må politikerne finde en anden plan.

(Foto: Kristian Kirk Mailand)
(Foto: Kristian Kirk Mailand)

De strandede trepartsforhandlinger skulle have bidraget til at løse den akutte mangel på praktikpladser til unge.

Det efterlader nu et stort hul i regeringens plan om at skaffe praktikpladser til unge, der søger erhvervsuddannelserne. Omkring 10.000 unge vil stadig stå uden praktikplads.

- Det er en kæmpestor falliterklæring, at så mange ikke kan komme gennem uddannelserne, fordi der ikke er praktikpladser og markedet svigter, siger Erhvervsskolernes Elev-Organisations formand, Christian Treholt.

Læs også: Det vil de unge være - og ikke være

Repræsentanter for studenter-, lærlinge og elevorganisationer mødtes i går med Børne- og Uddannelsesminister, Christine Antorini.

I et fælles udspil kaldet ’Ungepagten 2012’ giver de deres bud på, hvordan man løser uddannelsesproblemer og ungdomsarbejdsløshed.

I skyggen af de kuldsejlede trepartsforhandlinger var praktikplads-garantien et af de højest prioriterede områder.

Læs også: Nybagt mor: For ringe, at vi bliver set ned på

Regeringen oprettede 3.000 ekstra skolepraktikpladser i efteråret. Men det er for få og kvaliteten er for dårligt, mener eleverne.

Ifølge formanden for Erhvervsskolernes Elev-Organisation fravælger mange unge skolepraktikken, fordi kvaliteten ”er for dårlig”.

- I stedet for at køre de klassiske skolepraktikforløb – hvor man murer en væg op, piller den fra hinanden og så murer den op en gang til – så skal skolepraktik-stederne fungere som en reel virksomhed og køre på markedsvilkår, siger Christian Treholt og fortsætter:

- Det betyder meget for lysten til at uddannes sig, at man faktisk producerer noget, der har værdi.

Læs også: Fattige kommuner pisker ledige i praktik

Og når nu realiteterne er, at det ikke er muligt at skaffe virksomhedspraktik til alle, så bør man se på, hvordan man kan mikse henholdsvis skole- og virksomhedspraktik, så flere får mulighed for at prøve kræfter med deres fag uden for skolens grænser.

- Selve idéen i vores uddannelser er jo, at man prøver tingene i virkeligheden, siger Christian Treholt.

I oplægget til de afdøde trepartsforhandlinger lagde regeringen op til, at finde en "langsigtet løsning på praktikpladsproblemet".

Læs også: "Praktik er røv og nøgler - ærlig talt!"

Christine Antorini understreger, at det er ”en bunden opgave” af skaffe praktikpladser, så unge ikke må droppe uddannelserne og for at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive som uddannelsesvalg.

Hvor praktikpladserne skal komme fra, giver hun ikke konkrete svar på. Hun vil drøfte problematikken med både arbejdsgiver- og arbejdstagersiden efter sommerferien.

Læs også: Minister: Vi må have flere i skolepraktik

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen