Egypterne spørger: Hvor er Mubaraks penge?

Ingen ved, hvor mange penge den tidligere diktator har gemt væk. Og slet ikke hvor de er.

Merette Ibrahim fortæller, at forvirringen og vreden er stor blandt egypterne. De ser gerne at de mange millioner kommer tilbage til landet (Foto: Cherie Cullen, US Defence Dpartment)
Merette Ibrahim fortæller, at forvirringen og vreden er stor blandt egypterne. De ser gerne at de mange millioner kommer tilbage til landet (Foto: Cherie Cullen, US Defence Dpartment)

I over 30 år styrede Hosni Mubarak Egypten. I dag ligger han syg på et hospital, dømt til at sidde i fængsel resten af sit liv fordi han ikke forhindrede dræb på demonstranter da egypterne gjorde oprør.

Et af de store spørgsmål egypterne stiller sig selv er, hvor de mange penge diktatoren lagde til side til sig selv er henne. Og hvor mange det drejer sig om.

- Tja, ingen ved rigtig noget som helst om Mubaraks formue, fortæller egyptiske Merette Ibrahim fra Kairo.

Gætter på alt mellem 200 mio til 90 mia
Hun arbejder som journalist og har dækket udviklingen i Egypten på første række i det seneste halvandet år på den systemkritiske netavis Youm7.

Der er masser af spekulationer om beløbets størrelse blandt egypterne.

Læs også:

Se også: Mystik om Mubaraks sande tilstand: Faker han?

- Gætterierne går fra 200 millioner til 50 milliarder dollars. Det er jo ikke særlig præcist. Officelt bliver der fortalt om indefrosne midler. Men der er ikke kommet noget tilbage i vores hænder (befolkningen, red), fortæller Merette Ibrahim.

Da det egyptiske folk gjorde oprør for halvandet år siden lå formuegætterierne på, at præsidenten var god for 70-90 milliarder dollars. Det kom frem, at familien Mubarak havde konti i flere lande, blandt andet Schweiz og Storbritannien. Ligesom familien ejede ejendomme flere steder. Men noget, der minder om et overblik er der ikke nogen der har.

Sønnerne under anklage for korruption
Før revolutionen var der en udbredt opfattelse af, at den ene af Mubaraks to sønner, Gamal, skulle være Egyptens næste præsident. Men hverken Gamal Mubarak eller den anden søn, Alaa Mubarak, spiller i dag en rolle i egyptisk politik. De er mistænkt for korruption og deres midler er taget fra dem. Så det er næppe her man finder milliarderne.

Læs også:

Se også: Ekspert: Militæret vinder valget i Egypten

Selv når Mubarak en gang dør, skal egypterne ikke forvente at pengene kommer rullende tilbage til dem.

- For at få pengene skal de lane skal man gå igennem retssystemet i de lande, hvor pengene er placeret. Så det er en lang proces, hvis vi overhovedet får noget som helst, fortæller Merette Ibrahim.

Vrede og frustration blandt folk
Hun frygter desuden, at det bliver svært at bevise at pengene tilhører det egyptiske folk.

- Jeg tvivler på, at man kan bevise at pengene kommer fra Mubaraks korruption, siger hun.

- Folk er vrede for alt, hvad Mubarak har gjort, ikke kun at han har stjålet penge. Som tiden går tror jeg folket mister håber på, at disse penge nogensinde vil komme tilbage, siger Merette Ibrahim

I disse dage sitrer Egypten af spænding. Den midlertidige militære ledelse, som overtog landet efter revolutionen og lovede at overdrage styret til et nye demokratisk Egypten, har afvist parlamentsvalget og udfaldet af det efterfølgende præsidentvalg er endnu ikke kendt. Med andre ord ved ingen, hvordan det kommer til at gå i fremtiden.

- Vi er urolige... Hele tiden. Alt der der sker nu er et stor kæmpe rod. Alt er uklart, der er rygter hele tiden og spænding i luften, siger Merette Ibrahim.

1 af 2 Den tidligere diktator har gemt penge af vejen. Masser af penge. Men hvor mange og ikke mindst hvor de er, ved ingen (Foto: AP)
2 af 2 Merette Ibrahim fortæller, at forvirringen og vreden er stor blandt egypterne. De ser gerne at de mange millioner kommer tilbage til landet (Foto: Cherie Cullen, US Defence Dpartment)
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen