Ups! 7.800 flere får kontanthjælp i sofaen

Kommuner parkerer flere borgere på passiv kontanthjælp.

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Kuglestødere og folkesocialister har lagt arm om, hvor fattige kontanthjælpsmodtagere er - og bør være.

Beskæftigelsesministeren prøver ihærdigt at vende kurven for unge førtidspensionister.

Og både den nye og gamle regering har svoret at nedbringe antallet af danskere på offentlig forsørgelse.

Alt imens er der 7.800 flere danskere, der er blevet parkeret på passiv kontanthjælp, hvor de hverken er registreret som arbejdsløse eller forpligtet til aktivering.

Det betyder, at antallet af danskere på passiv kontanthjælp nu har krydset 100.000, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Læs også: Se kortet: Her er der mest trængsel i sofaen

Professor i socialret Kirsten Ketscher vurderer, at den stigende mængde passive kontanthjælpsmodtagere er udtryk for, at kommunerne er blevet hurtigere til at lukke for sygedagpenge og samtidig holder igen med førtidspensioner.

- Tidligere blev folk sendt direkte fra sygedagpenge på førtidspension, men i dag skal de altså en tur omkring kontanthjælpssystemet, selv om de fleste ikke har en jordisk chance for at få en varig tilknytning til arbejdsmarkedet, siger hun.

Læs også: Top ti: Her betaler de flest for ingenting

Overordnet lyder budskabet i den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik, at antallet af danskere på offentlig forsørgelse er faldet fra første kvartal 2011 til første kvartal 2012.

Det skyldes især et fald i antallet af barselsdagpenge samt færre efterlønsmodtagere.

I samme periode er der dog sket en stigning i antallet af passive kontanthjælpmodtagere på 11 procent. Det vil sige kontanthjælpsmodtagere, der ikke skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet eller deltage i aktiveringstilbud.

Læs også: Syge lyver sig raske og siger nej til 16.000

En ny opgørelse fra Ankestyrelsen bekræfter, at der er sammenhæng mellem tilbageholdenhed med tilkendelse af førtidspension og flere passive kontanthjælpsmodtagere.

Udviklingen er "ikke særlig smigrende for hverken den nye eller den gamle regering", mener Kirsten Ketscher.

- Kommunernes adfærd afspejler jo en national politisk målsætning om at sende færre på passiv forsørgelse. Men folk skyder sig jo ikke en kugle for panden, når de ikke får førtidspension. De ender blot på en anden form for passiv forsørgelse, siger hun.

Stigningen i antallet af passive kontanthjælpsmodtagere fra 2011 til 2012 er nærmest identisk med faldet i antallet af sygedagpengemodtagere.

Læs også: V smider bombe: Vil genåbne førtidspensioner

Arbejdsmarkedsforsker Thomas Bredgaard fra Aalborg Universitet vurderer, at kommunerne er blevet mere tilbageholdende med at forlænge sygedagpengeperioden ud over de 12 måneder, som borgere er berettiget til.

- Kommunerne har mulighed for at forlænge sygedagpengeperioden med et halvt år. Gør de ikke det, ender borgeren på kontanthjælp, hvis ikke de er i a-kasse eller er i stand til at komme tilbage på arbejde, forklarer han.

Læs også: Alvorlig syg Lykke til kommunen: Jeg er rask

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen