I morgen er du færdig med at betale skat

Skattetrykket i Danmark er i år vurderet til 46,7. Det betyder at i morgen, tirsdag den 19. juni har du arbejdet for skattevæsenet og resten af året kan du tjene penge til dig selv

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Politikerne - altså dem der gider være med - diskuterer skattereform.

Det kan derfor være nyttigt at se lidt på, hvor meget betaler vi egentlig i skat nu.

Ifølge skatteministeriets egne tal, se her, så er skattetrykket i Danmark 46,7 i år. Det er indkomstskatten incl. arbejdsmarkedsbidrag og så sjove ting som ejendomsværdiskat, moms m.m.

Det betyder altså, at vi fra propperne springer Nytårsaften skal knokle 46,7 procent af året for at betale til fællesskabet.

Og i år giver det 170,92 dage - hvis du synes det lyder lidt for voldsomt, så tænk tilbage på februar, der lige havde en 'ekstra' dag på grund af noget 'afrunding'.

Den 170. dag i året det er den 18. juni. Altså i dag mandag. Men så er der jo lige de 0,92, så vi skal frem til efter kl. 22 i morgen, den 19. juni før du har afregnet (hvis du altså har betalt hver en krone til staten siden Nytår, måske derfor du tilhører gruppen af hver 20. dansker. Altså dem der er registreret i RKI).

Du kunne være færdig med dit bidrag til samfunds-økonomien allerede kl. 10.48 i morgen formiddag, men så kom den der 29. februar og det udskyder hele skidtet til lige efter EM-kampen i morgen.

Måske mener du, at der er tale om et useriøst regnestykke, da der jo er en række forudsætninger der ikke er taget med. Og det er da rigtigt nok. Nogen af os hjælper statskassen mere ved at ryge godt beskattede cigaretter, nogle vælger den del af køledisken hvor fedtafgiften virkelig betyder noget osv.

Og er der ikke også noget med, at vi ikke alle sammen ikke tjener lige meget.

Ligesom der formentlig er en spekulant eller to, der allerede inden kransekagen var sat til livs nytårsnat havde arrangeret sig sådan, at indkomstskat ikke længere var aktuelt for dem i 2012.

Andre betaler - måske mere end - deres bidrag af de 542 milliarder kroner, som er de ventede personskatter i år, incl. arbejdsmarkedsbidrag og ejendomsværdiskat.

Den del af skatten er 52 procent af de samlede skatter og afgifter på 866 milliarder kroner.

Momsen udgør cirka 33 procent af de penge, der ryger direkte fra borgerne ned i statskassen, men andre ting som selskabsskatter, sociale bidrag, ejendomsskatter, pensionsafskastskat m.m. løver op i cirka 134 milliarder eller cirka 15 procent.

Hvis du vil fejre det i aften, med en sodavand, en øl eller et glas vin så husk: Der er afgift på.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen