Danske kikkerter sendes ud i rummet

Danske forskere på DTU har været med til at udvikle kikkerter, som skal finde sorte huller i fjerne galakser

NuStar raketten skal opsendes fra et stort fly, som skyder raketten afsted højt oppe i atmosfæren. (Foto: AP)
NuStar raketten skal opsendes fra et stort fly, som skyder raketten afsted højt oppe i atmosfæren. (Foto: AP)

Mens det meste af Danmark i eftermiddag sidder og venter på EM-braget mod Portugal, sidder en gruppe forskere på DTU og venter på nyt fra Stillehavsøen Kwajalein.

Klokken 17.30 opsender NASA den videnskabelige satellit NuSTAR med dansk isenkram om bord.

Satellitten medbringer kikkerter, som forskerne på DTU har været med til at udvikle.

Kikkerterne kan fokusere hård røntgenstråling, som skal bruges til at finde sorte huller, der gemmer sig i skyer af gas i de centrale dele af fjerne galakser.

Kun den hårdeste røntgenstråling kan trænge igennem gassen i galakserne, og NuSTAR kan med sin fokuserende optik afsløre hidtil ukendte detaljer om disse sorte huller.

- Hver gang et nyt vindue åbnes til universet får astronomerne nye, uventede og spændende målinger, præcis som Galileo og hans efterfølgere, siger Allan Hornstrup, der er leder af astrofysik-sektionen på DTU Space, om opsendelsen.

Kikkerterne, som er de første af sin slags i rummet, består af ca. 2400 spejlelementer, og DTU Space har været med til at designe, udvikle og påføre den specielle belægning, der gør de spejlende dele i kikkerterne i stand til at fokusere den hårde røntgenstråling.

DTU Space har også bidraget til NuSTAR med fire stjernekameraer, der dels sikrer, at satellitten ved, hvor den er, og hvor den peger hen, men som også er med til at måle, hvordan teleskoperne sidder i forhold til de detektorer, der skal registrere røntgenstrålingen.

NuSTAR skal ikke opsendes på den sædvanlige måde med en raket fra Jorden, men derimod med en Pegasus raket.

Raketten er ved den slags opsendelser monteret under et stort fly, der først bringer raketten højt op i atmosfæren, hvorefter den frigøres og antændes og sendes i en ækvatorial bane rundt om jorden.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen