Fandt kæmpestor skat: Det er helt vildt

Det var en lokal tømrer, der fandt den store skat på Møn - Det er helt vildt, siger han til ekstrabladet.dk

Loke Ried gjorde store øjne, da han pludselig stødte på skatten. (Foto: Per Rasmussen)
Loke Ried gjorde store øjne, da han pludselig stødte på skatten. (Foto: Per Rasmussen)
Følg Samfund

Se, hvad der gemmer sig i jorden i tv-klippet over artiklen

------------

Med kun syv måneder på bagen som amatør-arkæolog gjorde Loke Ried fra Stege på Møn forleden sit livs fund.

Efter aftale med en lokal markejer fra Møn havde den unge tømrer fået lov til at inspicere en roemark med sin metaldetektor, og det endte altså med, at han ifølge Nationalmuseets møntekspert fandt 'det vigtigste arkæologiske fund i 100 år'.

Læs også: Sensationel skat fundet på Møn

Flere hundrede sølvmønter fra 1500-tallet dukkede nemlig pludselig op af mulden på marken, hvor Nationalmuseets folk i samarbejde med Vordingborg Museum er i fuld gang med yderligere udgravning.

- Pludselig begyndte min metaldetektor at bippe helt vildt, og så væltede det op af jorden med mønter, forklarer Loke Ried til ekstrabladet.dks reporter ved udgravningerne og fortsætter:

- Det er helt vildt og uforklarligt. Men det giver virkelig bare blod på tanden til at fortsætte med at lede, siger han videre.

Den unge mand håber, at hans held og flid kommer til at give sig udslag i en kontant gevinst.

Læs også: Fandt skelet af fødende kvinde

- Jeg håber da at få lidt penge for fundet, og måske også et par af mønterne, men jeg vil ikke rigtigt forholde mig til det, før de er færdige med at grave, siger Loke Ried.

Mindst 10.000 kroner
Ifølge møntekspert Michael Märchner fra Nationalmuseet kan Loke Ried se frem til et større kontantbeløb som tak for indsatsen.

- I første omgang skal vi have overblik over, hvor meget der er dernede. Men jeg kan vil da skyde på, at han kan få mere end, hvad vi to tjener på en måned og 10.000 kroner som absolut minimum, siger han til ekstrabladet.dk's reporter.

- Og da der er tale om Danefæ, er det en skattefri gevinst. Loke Ried har handlet præcist, som man skal ved at kontakte det lokale museum, lige så snart han fandt de første mønter, lyder det videre.

Ifølge Nationalmuseet stammer mønterne med stor sandsynlighed fra en periode i den første halvdel af 1500-tallet, der kendt som 'Grevens Fejde'. Fra 1535-1536 foregik således en to år lang borgerkrig, hvor Danmark så at sige gik i opløsning med kampe og oprør på blandt andet Møn og Stege.

Ifølge Nationalmuseets foreløbige vurdering har skattens ejer sandsynligvis bekymret sig så meget om sine værdier, at de skulle gemmes væk, og efterfølgende er de altså blevet glemt. Indtil videre er der dog ikke nogle informationer om, hvem ejeren kan være.

Læs også: Bro, legetøj og skeletter vælter op af undergrunden

Det er blandt andet dette spørgsmål som arkæologer og eksperter håber at få svar på i løbet af udgravningerne i dag.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+