Elendigt indeklima giver skolebørn hovedpine. Skolebørn med ondt i skallen har svært ved at koncentrere sig i klasseværelset. Og ukoncentrerede børn giver støj.
Tilbage står skolelæreren med dobbelt hovedpine.
Men det vil Danmarks Lærerforening, BUPL og FOA nu gøre noget ved - både for lærernes og for de arbejdsløses skyld.
En kampagne til 40 millioner kroner skal motivere kommunerne til at forbedre indeklimaet på landets skoler samt i vuggestuer og børnehaver. Ifølge de tre fagforeningers beregninger vil kampagnen skabe 2.100 nye job.
Læs også: Tre ud af fire lærere arbejder i støjhelvede
Forslaget er på bordet under fagbevægelsens højaktuelle forhandlinger med arbejdsgiverne og regeringen, hvis primære mål er at skabe 20.000 nye job.
- Kommunerne er økonomisk trængte, så det må være en motivationsfaktor for dem at få lokale håndværkere i arbejde, så deres skattekroner kan skæppe i kommunekassen, mener Per Sand, der er formand for arbejdsmiljøudvalget i Danmarks Lærerforening.
Faktisk mener fagforeningen, at kommuner kan slå en hel sværm af fluer med et smæk, hvis de vælger at investere i lærernes og pædagogernes arbejdsmiljø.
- Alle skriger på, at skolebørnene skal blive klogere, og det er dokumenteret, at indlæringen stiger, når luften er sund. Hvis en kommune siger ja, kan den på sigt både prale af kloge børn og spare penge, fordi lærerne får færre sygedage, siger Per Sand.
Læs også: Pas mine syge børn, arbejdsløse dovenlars!
Indeklima er et ømt punkt for mange kommuner.
For fire år siden kontrollerede Arbejdstilsynet indeklimaet på 1.200 skoler. Hver femte skole fik påbud, fordi der var fugt og skimmelsvamp i luften.
Det er misholdte bygninger og dårlig ventilation, der skaber det usunde arbejdsmiljø.
- Jeg kan bekræfte, at det stadigvæk er et problem, vi møder jævnligt. Konsekvensen er, at lærerne får ondt i hovedet og svært ved at koncentrere sig, siger Kjeld Mann Nielsen, der er tilsynschef ved Arbejdstilsynet.
Forskning fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) slår også en fed streg under, at den er gal med indeklimaet. Halvdelen af landets skoler og daginstitutioner har et for højt CO2-indhold i luften.
Det høje CO2-indhold går ikke kun ud over lærerne og pædagogerne. Det går også ud over børnene.
Hvis indeklimaet er elendigt, falder indlæringsevnen med en femtedel.
Læs også: Jobkursister 'blev behandlet som børn'
Projektet, som Danmarks Lærerforening, BUPL og FOA kalder 'et nationalt startskud', vil koste staten 40 millioner kroner.
Pengene skal blandt andet bruges til at udarbejde informationsmateriale, give kommunerne konsulentbistand og til at skabe en database, som de kan bruge til at dele viden med hinanden.
- Hvis lærere og pædagoger ikke kan motivere kommunerne, kan det være, at andre kommuner kan. Middelfart er en af de kommuner, der allerede har gode erfaringer med renovering, og hvis vi kan få dem til at tale projektet op, kan vi få flere med, siger Per Sand fra Danmarks Lærerforening.
Læs også: Skuespillere: - Aktivering er absurd
Men en udgift på 40 millioner kroner får det ikke bare fagbevægelsen længere væk fra de fire milliarder kroner, som trepartsforhandligner skal fremskaffe?
- Jeg synes ikke, at vi stiller ublu krav. Det her er tværtimod et troværdigt bud på, hvordan vi får flere væk fra arbejdsløshedskøen, og det er jo også et af målene. 40 millioner er en lille investering, der kan give mange en gevinst, siger han.
Faglig sekretær Lis Pedersen fra BUPL er også optimist.
- Meningen er, at kommunerne skal lade sig inspirere til at investere i stedet for at spare. De tænker sommetider i rene kasser - pædagoger for sig, børn for sig og indeklima for sig. Her skal de tænke på tværs, og det tror jeg på, at de vil, når de får at vide, hvor god en forretning det er, siger hun.
Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører kan godt se fornuften i forslaget, selvom det vil kræve en mindre investering fra statens side.
- Ingen kan have noget imod et forbedret arbejdsmiljø, siger Leif Lahn Jensen og uddyber:
- Hvis man kommer op med noget, der koster penge, så skal man selvfølgelig også komme op med ekstra penge, men jeg er sikker på, at de tre parter arbejder på højtryk for at finde løsninger som den her, der kan ændre tingenes tilstand til det bedre.
Kommunernes Landsforening (KL) har ingen kommentarer til forslaget. Begrundelsen fra kommunikationsafdelingen er, at projektet ikke er gennemskueligt nok og, at KL ikke vil forhandle trepartsaftale i pressen.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.