Bro, legetøj og skeletter vælter op af undergrunden

Arkæologerne har nu fundet så mange ting i udgravningerne på Rådhuspladsen, at Københavns Museum har sat en stor container op

Følg Samfund

En bro. En statue. Sko, tøj, legetøj. Endda skeletter. Det bliver ved med at vælte op fra undergrunden under Rådhuspladsen. Arkæologerne fra Københavns Museum har efterhånden fundet så mange af københavnernes efterladenskaber, at de har sat en stor kølecontainer op ved museet på Vesterbrogade.

- Senest har vi fundet en bro under Rådhuspladsen. Vi regner med, at den i sin tid førte over voldgraven til byporten ved Vestergade. Vi regner med, at den stammer fra Middelalderen, nærmere betegnet omkring 1300-tallet, men det skal nu undersøges, forklarer arkæolog Hanna Dahlström og fortsætter:

- Men vi har også fundet dele af en statue. Det er overkroppen af en kvinde - dog uden hoved. Flere gange er området omkring byporten blevet moderniseret, og denne bastion mener vi nok stammer fra 1500-tallet. Kunsteksperter skal nu forsøge at finde ud af, hvorfor hun stod der, og eventuelt hvem hun var.

Hanna Dahlström og arkæologerne havde ved begyndelsen af udgravningen forventet, at der ville dukke mange ting op fra undergrunden:

- Men at der er fundet så mange ting, kommer alligevel som en overraskelse, siger hun.

Ægte vintage til modedyrene
Det helt store fund var tilbage i marts, hvor arkæologerne fandt en masse tøj, legetøj og sko begravet under pladsen, der stammer fra omkring 1600-tallet. Tøjet kan være blevet brugt til at tætne under huse og lignende, mens voldgraven på det nærmeste var en losseplads. Men hvor meget de fandt, kom alligevel som en overraskelse.

Noget tyder på, at almindelige københavnerne også var modedyr 4-500 år tilbage, for blandt de ægte vintage-fund er der fundet herre- og damesko og diverse tøjeffekter, som viser modetendenserne omkring 1600-tallet. Og der er ikke så lidt tøj.

Fugtig jord bevarer effekter
Beviset står som tidligere nævnt foran Københavns Museum, hvor man har opstillet den store kølecontainer, hvor fundene opbevares - der er simpelthen ikke plads i de enorme køleskabe i museets kælder. Planen er derfor også, at museet vil opsætte nogle store bannere, hvor københavnerne kan følge med i deres historier.

- Vi får efterhånden et meget klart indblik i, hvordan københavnerne levede. Hvordan de klædte sig, hvordan den militære udrustning var, og hvor meget de moderniserede byen i middelalderen. Vi har allerede en del optegnelser om, men med de mange fund giver os endnu mere indsigt, siger Hanna Dahlström.

Grunden til de fund, og hvorfor de fleste ting er kommet op af jorden i fabelagtig stand er på grund af den fugtige jord under pladsen, som har været med til at bevare effekterne.

I 2008 blev der fundet en hel kirkegård med skeletter af børn og voksne under det gamle Absalon i starten af Strøget, og under disse udgravninger er der fundet 18 grave under H.C.Andersens Boulevard, som stammer fra 1100-tallet. Ligeledes er der for nylig under Trinitatis Kirke ved Rundetårn på Købmagergade i København fundet otte voksne skeletter. I samme kiste.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+