Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Ukraines ombudsmand flygter før EM

Ukrainske Nina Karpachova er flygtet til Rusland blot en uge før EM går i gang

Julia Timoshenko efter prygl af fængselsbetjente. (Foto: Ombudsmandsinstitutionen i Ukraine.)
Julia Timoshenko efter prygl af fængselsbetjente. (Foto: Ombudsmandsinstitutionen i Ukraine.)

Nina Karpachova var ombudsmand i Ukraine indtil 30. april i år, men hun er nu flygtet til Rusland, kun en stor uge før EM i fodbold går i gang.

Den tidligere ombudsmand er flygtet af frygt for at blive politisk forfulgt og fængslet som tidligere premierminister Julia Timosjeko og tre andre tidligere medlemmer af hendes regering. Det nye styre under præsident Viktor Janukovijt har travlt med at fængsle den opposition, som kan være et problem ved parlamentsvalget til oktober.

Flere tidligere ministre er blevet sendt i fængsel for handlinger, der ikke er strafbare i vestlige lande.

Dokumenterede tortur
- Nina Karpachova var den, der sørgede for, at billederne af den mishandlede og dømte Julia Timosjenko kom ud til verden, siger fhv. politimester Mikael Lyngbo til ekstrabladet.dk.

Det var især de billeder, der fik verden overbevist om, at ukrainske fængsler også er præget af mishandling og tortur.

Otte dage før EM i fodbold begynder siger Mikael Lyngbo:

- Jeg vil ikke tage stilling til, om politikere skal rejse til Ukraine, men det er ikke et lukket land som f.eks. Hviderusland. Derfor er det også af betydning, at de folkelige kontakter holdes ved lige. Det politiske er ikke min opgave.

Kontorer ransaget
Nina Karpachova havde god grund til at flygte. Ifølge Mikael Lyngbo er hendes kontorer blevet ransaget, computere beslaglagt og tidligere medarbejdere afskediget. Hun risikerer at blive dømt efter den lovgivning om embedsmisbrug, som diktator Josef Stalin fik vedtaget i den tidligere ukrainske sovjetrepublik i 1927.

- Nina Karpachovas flygt har fået styret til at sige, at det ikke har til hensigt at retsforfølge hende, men Ukraine er et land, som er hurtigt på vej ned ad slisken, siger Mikael Lyngbo.

Den pensionerede politimester og næstkommanderende i PET begyndte at interessere sig for Ukraine i efteråret 2010. Siden er han blevet anerkendt som den absolut mest vidende internationale observatør af retstilstanden i den tidligere sovjetrepublik. Mikael Lyngbos rapporter bliver brugt af de vestlige ambassader i Kiev, af Europarådets parlamentariske forsamling og af EU-parlamentet. Samtidig kan Mikael Lyngbo gå til møder med rigsadvokaten i Ukraine.

- Jeg er jo ikke en, der står og taler om menneskerettigheder. Jeg har en bred baggrund som både anklager og dommer, så jeg taler om retssikkerhed. Jeg kan komme i dialog med dem, siger Mikael Lyngbo til ekstrabladet.dk.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen