Power-parrets søn vil ikke hjem til Kina

Den faldne toppolitiker Bo Xilais søn Guagua kan lande på samme jura-studium i New York som den blinde menneskeretsaktivist Chen Guangcheng

Unge Bo Guagua agter ikke at vende hjem til Kina, hvor hans forældre, den faldne toppolitiker Bo Xilai og den drabssigtede advokat Gu Kailai, er i myndighedernes varetægt. (Foto: Ekstra Bladet)
Unge Bo Guagua agter ikke at vende hjem til Kina, hvor hans forældre, den faldne toppolitiker Bo Xilai og den drabssigtede advokat Gu Kailai, er i myndighedernes varetægt. (Foto: Ekstra Bladet)
Følg Samfund

USA er et populært sted, når velhavende og indflydelsesrige kinesere skal sende deres børn på uddannelse. Og blandt de mest populære uddannelsessteder er det meget prestigetunge Harvard Universitet.

Her fik den 24-årige Bo Guagua lige før pinse en master-grad, som gav ham adgang til at trække i den noget specielle mundering, som Harvard-akademikerne bruger ved festlige lejligheder: sort kalot med fladt firkantet låg og en kvast, der dingler ned ad nakken, og en sort kappe med fin, højrød hætte ned ad ryggen.
Læs:

Kina-skandalen: Unge Bo forklarer sig

Blandt tilskuerne, da Guagua og hans studiekammerater fra alle dele af verden fik overrakt eksamensbeviset på Harvard-universitetets Kennedy School of Government, var masser af stolte forældre. Men ikke den unge kinesers. Hans far, den faldne toppolitiker Bo Xilai, og hans mor, den drabssigtede topadvokat og forretningskvinde Gu Kailai, sidder stadig under bevogtning hjemme i Kina, hvor de er centrum for den største politiske skandale siden massakre på Tienanmen-pladsen i Beijing i 1989.
Læs:

Skandalerne om Bo Xilai og Neil Heywood

Undervejs i sidste del af sin studietid på Harvard har Bo Guagua været en del af skandalen - finansieringen af den unge kinesers studier i England og USA og hans til tider meget ekstravagante livsstil har været med til at begrunde formodningen om, at hans forældre både er korrupte og har benyttet sig af illegal valutaeksport. På et tidspunkt blev Guagua hentet i sit hjem og ført væk af, hvad der blev beskrevet som amerikanske sikkerhedsfolk, mens kinesere uden åbenlyst formål sværmede rundt i kvarteret omkring lejligheden.
Læs:

Blev han myrdet af sin elskerinde?

I tiden op til den afsluttende eksamen har Guagua skruet noget ned på sit playboy-liv og droppet nogle af de fester, som er blevet holdt op til afslutningen - angiveligt efter råd fra familien.
Læs:

Falden Kinaboss' familie vader i penge

Telegrambureauet Reuters fortæller, at Bo Guagua modtog sit eksamensbevis med et stort smil og en glad vinken ned til venner blandt publikum. Reuters fik fat i den unge mand for at spørge til hans fremtid, men Bo Guagua afviste at sige noget om sine planer - ud over de helt nære - at han agtede at nyde dagen og hænge ud med studiekammeraterne.

Dybt bekymret Guagua
Det meddelte han med, hvad Reuters betegner som 'britisk accent'. Bo Guagua har, før han kom til USA, gået på den berømte engelske Eton-kostskole og det mindst lige så berømte Oxford Universitet.

Den britiske avis Telegraph oplyser imidlertid, at Kina-eksperten Ezra Vogel, som selv er udgået fra Harvard, for et par uger siden mødtes med en 'dybt bekymret' Bo Guagua, som fortalte ham, at hans planer om at rejse hjem er ændret på grund af hans forældres situation. I stedet skulle Guagua have besluttet at blive i USA for at læse jura.

Blind aktivist vil også læse i USA
Det vil give ham mulighed for at forlænge sit studentervisum i mindst et år, uden at han behøver at søge USA om asyl. Hvis han gør det, vil han næppe nogensinde kunne vende tilbage til Kina.
Læs:

Blind kinesisk aktivist på vej mod USA

Bo Guagua er så langt fra den eneste kineser, som gerne vil læse jura i USA. For eksempel er den blinde kinesiske menneskeretsaktivist og 'barfodsadvokat' Chen Guangcheng rejst til USA, hvor han skal studere jura på New York University - også et oplagt sted for unge Bo Guagua at lade sig indskrive, mener amerikanske medier.

Sådan har skandalen om kinesisk toppolitik og en britisk forretningsmands død udviklet sig:

August 2011: Kinas præsident, Hu Jintao, taler i telefon med en embedsmand fra korruptionsbekæmpelsen, som befinder sig i den kæmpestore byprovins Chongqing. Specialudstyr afslører, at lokale embedsmænd i Chongqing aflytter præsidenten.
15. november 2011: Forretningsmanden Neil Heywood bliver fundet død på et hotelværelse i Chongqing.
17. november 2011: Den britiske viceudenrigsminister Jeremy Browne får under massiv kinesisk medieopmærksomhed to kinesiske kæmpepandaer overdraget af den politiske superstjerne, partichef for Chongqing og Heywoods nære bekendt Bo Xilai.
18. januar 2012: Det britiske udenrigsministerium orienteres første gang om, at der kan være noget mystisk ved Neil Heywoods død.
6. februar 2012: Bo Xilais næstkommanderende og politichef, Wang Lijun, henvender sig til USA's konsulat i Chengdu. Han fortæller amerikanerne, at Bo Xilai er involveret i korruption, og at Bos kone, Gu Kailai, er medskyldig i giftmord på Neil Heywood, som tidligere arbejdede tæt sammen med ægteparret, blandt andet om deres søns skolegang og studier i Vesten. Da Wang dagen efter forlader konsulatet, bliver han anholdt og ført til Beijing.
7. februar 2012: Den britiske udenrigsminister William Hague orienteres første gang om, at Neil Heywood angiveligt blev offer for et giftmord i Kina.
8. februar 2012: Det meddeles officielt i Kina, at Wang Lijun er på orlov 'af helbredsgrunde'.
14. marts 2012: Premierminister Wen Jiabao rejser på sit årlige pressemøde åben kritik af Bo Xilais maoistiske tilbøjeligheder som partichef i Chongqing.
15. marts 2012: Bo Xilai fjernes fra sine poster i Chongqing, men beholder formelt pladsen i Kinas kommunistpartis politbureau.
10. april 2012: Bo Xilai smides ud af kommunistpartiets centralkomité og politbureau. Hans kone, advokaten Gu Kailai, efterforskes nu ifølge en officiel meddelelse for meddelagtighed i giftmord på Neil Heywood. Der spekuleres i Kina på, om Heywoods død faktisk var et mord, eller om beskyldninger mod Gu Kailai er en del af en magtkamp, rettet imod Bo Xilai, og lækket til offentligheden af kommunistpartiets ledelse.
17. april 2012: Den britiske premierminister David Cameron rejser sagen om Heywoods død over for sin officielle gæst Li Changchun, som er medlem af Kinas helt centrale magtelite, Politibureauets Stående Komité, og ansvarlig for partiets propaganda.
17. april 2012: Op til mødet med de kinesiske gæster udbeder David Cameron sig en forklaring fra cheferne i den britiske Secret Service og Udenrigsministeriet om, hvorfor regeringen ikke for meget længe siden var blevet orienteret om Heywoods forbindelse med den kontroversielle Bo Xilai.
18. april 2012: Kinas officielle nyhedsbureau oplyser, at Kina garanterer en 'grundig, tilbundsgående undersøgelse' af Neil Heywoods død.
24. april 2012: Bo Guagua, Bo Xilais og Gu Kailiais 24-årige søn, skriver i et indlæg på Harvard Universitys webavis, hvor han beskriver sig selv som mønsterstudent, hvis studier i Vesten er betalt af hans mor og af stipendier. Han kan, skriver han, intet oplyse om sagerne mod hans forældre.
25. maj 2012: Bo Guagua består sin eksamen på Harvard og oplyser, at han har planer om at læse jura i USA.
26. juli 2012: Kinas officielle telegrambureau, Xinhua, oplyser, at Gu Kailai og en ansat i familien, Zhang Xiaojun, er blevet tiltalt for overlagt mord på Neil Heywood. Motivet skal ifølge mynidghederne være, at Gu Kailia frygtede for sønnen Guaguas personlige sikkerhed.
9. august 2012: Gu Kailai kendes skyldig i giftmord på Neil Heywood. Hun tilstår at have forgivet briten, fordi Heywood havde truet hendes søn, Bo Guagua, i forbindelse med et økonomisk mellemværende. Zhang Xiaojun kendes skyldig i medvriken til drabet.
10. august 2012: Fire højtstående politimænd fra Chongqing erkender i retten, at de har forsøgt at dække over Gu Kailai i forbindelse med drabet på Neil Heywood.
20. august 2012: Gu Kailai idømmes betinget dødsstraf, hvilket betyder, at henrettelse ikke eksekveres, hvis hun holder sig fri af kriminalitet i to år. Zhang Xiaojun får ni års fængsel.
24. september 2012: Bo Xilais tidligere nære allierede og politichef, Wang Lijun, idømmes 15 års fængsel, bl.a. for at have dækket over mordet på Neil Heywood.
28. september 2012: Kommunistpartiets politbureau ekskluderer Bo Xilai fra partiet og bebuder retssag imod ham for magtmisbrug, bestikkelse og korruption.

Opdateret 29. september 2012. Kilder: britiske, kinesiske og amerikanske medier, Wikipedia

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby