Læge: Al-Khawaja kan tvangsfodres i årevis

Dansk-bahraineren Abdulhadi al-Khawaja vil kunne overleve i årevis af at blive tvangsfodret, siger overlæge

Dramaet om Abdulhadi Al-Khawaja kan vare i årevis, vurderer læge. (Foto: Ekstra Bladet)
Dramaet om Abdulhadi Al-Khawaja kan vare i årevis, vurderer læge. (Foto: Ekstra Bladet)

Lægerne på det militærhospital, hvor dansk-bahraineren Abdulhadi al-Khawaja har sultestrejket i mere end 80 dage, vil kunne holde den fængslede danske statsborger i live i årevis ved at tvinge maden i ham.

Det siger professor i klinisk ernæring ved Rigshospitalet, Jens Kondrup, efter at datteren Maryam al-Khawaja søndag har fortalt, at hendes far er blevet bundet til sin seng, bedøvet og tvangsfodret gennem næsen.

- Det, de formentlig har gjort, er, at de har givet ham et let sovemiddel, og så har de lagt en sonde ned i maven på ham gennem næsen, og gennem den giver de ham så noget næring.

- Vi kan jo ikke vide, hvad det er, de giver ham, men hvis de giver ham det, vi kalder komplet sondeernæring, så kan han jo leve i årevis, siger overlægen.

Jens Kondrup forklarer, at han kender til flere patienter, der har levet i op til 10 år uden selv at have kunnet indtage mad ved egen hjælp.

- Det er den måde, man normalt ernærer folk, der for eksempel ikke selv kan synke. Det kunne være en patient, der har fået en hjerneblødning. De kan ernæres på den måde resten af livet, siger Jens Kondrup.

- Først får de sonden gennem næsen, og senere vil man så føre slangen ind gennem maveskindet, forklarer han.

Ifølge Maryam al-Khawaja beskrev hendes far over for besøgende familiemedlemmer lægernes behandling af ham som tortur.

Og selv om Jens Kondrup betegner al-Khawajas anklage som 'trist', er der også positivt at sige om udmeldingen.

- Han har givet udtryk for, at det er tortur. Så han er stadig ved sine fulde fem og kan give udtryk for sin vilje. Så endnu har hans hjerne ikke taget skade, siger Kondrup.

Abdulhadi al-Khawaja sultestrejker i protest mod den livstidsdom, han sidste år blev idømt for at opfordre til et systemskifte i Bahrain.

Mandag forventes en såkaldt kassationsdomstol at forholde sig til Abdulhadi al-Khawajas dom, skriver nyhedsbureauet AFP.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere