1. maj - Fælledparken eller Bloksbjerg?

I morgen er der dem, der svinger røde faner. Andre svinger grønne flasker. En del gør begge dele, og nogle er rejst til Bloksbjerg på et kosteskaft

1. maj er arbejdernes dag, og de borgerlige skal bare holde sig væk, siger en af arbejderbevægelsens gamle kæmper dagen før dagen. (Foto: Finn Frandsen/Polfoto)
1. maj er arbejdernes dag, og de borgerlige skal bare holde sig væk, siger en af arbejderbevægelsens gamle kæmper dagen før dagen. (Foto: Finn Frandsen/Polfoto)

Hvorfor er det kun 'de røde', som har taleret i Fælledparken 1. maj? Hvorfor kan Venstremænd og konservative ikke lige så godt stå under faner og bøgeløv og tale til folkemasserne på denne forårsdag?

Eller hvorfor er de røde ikke bare rejst på et stort, fælles kosteskaft ned til Bloksbjerg, hvor heksene jo samles på Sankt Valborgs Nat, natten mellem 30. april og 1. maj, når nu mindst halvdelen af befolkningen synes, at fagbevægelsen har udspillet sin rolle?

Ja, hvad er i morgen egentlig for en dag?

De skal ikke komme rendende
Henning Tjørnehøj er ikke i tvivl. For ham er dagens Arbejderbevægelsens Internationale Kampdag, og arbejderbevægelsen - den omfatter ikke i Danmark partiet til højre for Socialdemokratiet! Basta!
Læs:

Se også: Thorning begynder sin 1. maj i Aarhus

- De borgerlige har jo ikke ligefrem støttet arbejderbevægelsens ønske om at opbygge et velfærdssamfund, begynder han afdæmpet, da ekstrabladet.dk beder den 75-årige historiker og debattør om at forklare baggrunden for 1. majs demonstrationer med røde faner og sange. - Så ikke på vilkår, om de skal komme rendende 1. maj!

De borgerlige avisers ledere
- Vent bare og se: I morgen skriver Berlingeren og Jyllands-Posten ledere om, hvor mange der bare bruger 1. maj til at gå i byggemarkeder eller sidde i kolonihaven og drikke bajere i stedet for at gå til maj-møder.

- Sig mig lige: Hvornår har vi senest set ledere i de aviser, hvor de skriver, at folk Grundlovsdag ikke går til grundlovsmøder, men benytter fridagen hjemme på terrassen med hvidvin eller går i byggemarkeder? Nej, vel? Det er kun 1. maj og arbejderne, de er på nakken af, de hellige sataner!
Læs:

Meteorolog Thomas Alsbirk lover, at vejret 1. maj bliver til smældende faner og tæpper på græsset, som her i Fælledparken i København i fjor. (Foto: Finn Frandsen/Polfoto) Samfund - 25. apr. 2012 - kl. 09:43 Glæd jer - maj begynder sødt og mildt

Tre mand blev smidt i fængsel
Henning Tjørnehøj, som gennem et langt liv har forsket i og beskrevet især Socialdemokratiets historie, taler sig hurtigt varm:

- Der var tre unge mænd, som synes, at vi her i landet skulle have demokrati og lige rettigheder i stedet for et samfund, som var fattigt, udemokratisk og dybt, dybt reaktionært. Dem fik det borgerlige Danmark smidt i fængsel. To af dem var ved at dø, inden de blev lukket ud på kongens fødselsdag. Der har jo altid været en slags alliance mellem kongehuset og arbejderne her i landet, påpeger Henning Tjørnehøj.

De tre unge, som blev smidt i fængsel, hed Louis Pio, Harald Brix og Paul Geleff, og sammen dannede de i 1871 en dansk afdeling af Den Internationale Arbejderforening, som var stiftet i London i 1864.

Slaget på Fælleden
2. maj 1872 havde de kaldt arbejderne i København til massemøde på Nørre Fælled for at støtte en arbejdskonflikt. Natten før 5. maj, da mødet skulle holdes, blev Pio, Brix og Geleff anholdt., og massemødet blev stormet af politi og soldater. Slagsmålet, der gik over i historien som 'Slaget på Fælleden', var voldsomt, men ingen omkom.

- Tre domstolsinstanser dømte de tre til fængsel. Der var ingen støtte til dem - ingen! - selv om Louis Pio hele tiden understregede, at de ønskede demokrati ad fredelig vej. Hele borgerskabet var imod dem, og præsteskabet var også - der var sgu ikke født nogen Margrete Auken dengang, siger Henning Tjørnehøj.

De borgerlige frihedsrettigheder
Henning Tjørnehøj bringer ikke blot SF-præsten, men også hendes bror Svend ind i historien:

- Min gode, desværre nu afdøde ven Svend talte ofte om borgerlige frihedsrettigheder som noget, vi skulle kæmpe for. Jeg bebrejdede ham, at han brugte det udtryk. men egentlig havde han ret: De frihedsrettigheder gjaldt kun for borgerne!

Den socialistiske bevægelse, som de tre unge i 1871 havde sat i gang, voksede med tiden, som den også gjorde ude i verden. I USA blev det en tradition at samle arbejderne til møde i maj, og i 1889, ved 100 året for den franske revolution, blev det vedtaget at gøre 1. maj til Arbejdernes Internationale Kampdag. Sådan har den været markeret siden da.

Ingen frihed til at gå til majmøde
- Men der gik ti år, før danske socialister fik lov at holde 1. maj. Den forsamlingsfrihed og ytringsfrihed, som var indført med Grundloven i 1849, blev suspenderet, da det gjaldt arbejdernes majmøde, siger Henning Tjørnehøj. - Der er ikke noget at sige til, at det i dag er Socialdemokratiet og SF, som markerer 1. maj.

- Der var nogle byarbejdsgivere hos de konservative, som faktisk godt kunne se det rimelige i nogle af arbejdernes krav. Men bønderne! Selvejerbønderne i Venstre hadede arbejderbevægelsen, og det gør de stadig i Venstre. Er du klar over, at så sent som i 1950'erne forbød bønderne i Vestjylland deres tjenestekarle at melde sig i fagforening? Og så skulle de stå og holde taler 1. maj? Fandme nej, buldrer det nu i telefonen.

Hende mokken, der vil belære
- Tjørnehøj - der er omkring 50 procent af befolkningen, som synes, at fagbevægelsen har udspillet sin rolle...?

- Det tror da Fanden! Samtlige aviser står jo på de borgerlige side og støtter hende mokken, som nu vil belære fagbevægelsen om, hvordan den skal arbejde! Med det mediebillede, vi har i Danmark, er det sgu imponerende, at vi overhovedet har fået en regering med socialdemokratisk ledelse igen.

- Men jeg er da glad for, at Poul Erik Skov og min gamle formand, Harald Børsting, i dag tager til orde imod Pia Kjærsgaard og alle hendes løgne. Hvis der er nogen, der ikke har rørt en finger for arbejderne, så er det da hende!

Første gang ingen 1. maj-tale
- Nå, Tjørnehøj - skal du ud på en ølkasse og holde tale i morgen?

- Nej, du, og det er faktisk lidt vemodigt. For det er første gang siden 1973, at jeg ikke skal det. Og jeg tror heller ikke, at jeg skal ud og høre nogen. Det værste ved at holde taler 1. maj er, at det er så tidligt om morgenen. Faktisk så tidligt, at jeg som regel lige er gået i seng, siger den 75-årige.

1 af 2 Helle Thorning-Schmidt på Fælledparkens store scene for et år siden. I morgen står hun der igen - nu som statsminister. (Foto: Niels Hougaard/Polfoto)
2 af 2 1. maj er arbejdernes dag, og de borgerlige skal bare holde sig væk, siger en af arbejderbevægelsens gamle kæmper dagen før dagen. (Foto: Finn Frandsen/Polfoto)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere