Sejler våbendele til tyran-stat

Peace -not war: Christian Stadil taler om god karma og fred i verden, men tjener penge på at sejle militærudstyr til diktatorer

I TV2's serie 'Stjernerne på slottet' taler han om karma og buddhisme, men når uden for skærmen sejler Christian Stadil militær udstyr til Mellemøsten (Foto Linda Johansen)
I TV2's serie 'Stjernerne på slottet' taler han om karma og buddhisme, men når uden for skærmen sejler Christian Stadil militær udstyr til Mellemøsten (Foto Linda Johansen)

Mens han i TV2' s ' Stjernerne på slottet' taler om buddhisme og god karma, sejler Hummel-direktøren Christian Stadil militærudstyr til diktatorer i Mellemøsten.

Ekstra Bladet kan nu afsløre, at Christian Stadil er involveret i transport af militært kommunikationsudstyr og reservedele til militærkøretøjer til det autoritære og enevældige marokkanske kongedømme.

Læs også: Man skal jo kunne forsvare sig

- Formidler man våben eller udstyr til regimer, som undertrykker deres befolkninger eller krænker menneskerettighederne, er man med til at holde dem ved magten.

- Elektronisk overvågningsudstyr kan jo også være problematisk, da det bliver brugt til at holde befolkningerne i et jerngreb, siger international koordinator i Amnesty International Dan Hindsgaul.

Skibets rute
29. marts 2011 afsejler skibet Thor Spirit fra militærhavnen i Wilmington i North Carolina til Casablanca i Marokko.

Her ankommer det 14. april 2011 og begynder at losse militærudstyret.

Læs også: Afsløret: Stadil og Hummel løb fra alle løfter

Bagefter sejler skibet videre til Kreta og ankommer 20. april til militærhavnen Souda Bay.

Det dokumenterer den amerikanske tænketank Transarms, som følger våbentransporter overalt i verden.

Marokko problematisk
- Ladningen af militært kommunikationsudstyr og reservedele til køretøjer er ikke i sig selv ulovlig.

- Men det er problematisk, at man sejler militært udstyr til Marokko i en tid, hvor regimet konfronterer den spirende demokratibevægelse, siger direktør Sergio Finardi fra Transarms.

Christian Stadils forbindelse til våbenskibet Thor Spirit gemmer sig bag en indviklet konstruktion af selskaber.

Skjult ejerskab
Thor Spirit er ejet af kommanditselskabet Dania Spirit, der igen er ejet af blandt andre Christian Stadils rederi Thorco Shipping og det danske rederi Dania Marine.

Det fremgår af seneste offentligt tilgængelige regnskab.

Sammenhængen til Christian Stadils rederi bliver dog tydeliggjort af skibets navn, da hovedparten af karma-cowboyens skibe hedder noget med Thor. F. eks. hed Christian Stadils skib, der i december blev opdaget med lasten fuld af missiler til Sydkorea, Thor Liberty.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen