Nyd St. Bededag! Den er stort set afskaffet

Både politikere og fagforeninger er indstillet på at ofre St. Bededag, skriver Avisen.dk

På fredag er det St. Bededag, og du har fri fra arbejde. Men nyd fridagen - det kan meget vel være den sidste.

Helligdagen står til at ryge i svinget i forårets forhandlinger mellem fagbevægelsen, arbejdsgiverne og regeringen. Kilder på Christiansborg bekræfter overfor Avisen.dk, at helligdagen er på vej i graven. Fra fagbevægelsen lyder meldingen, at ’alt er i spil’.

Ifølge Avisen.dks oplysninger overvejer regeringen at placere St. Bededag på en søndag for at undgå ballade med præster og historikere.

Rumænerne har færrest fridage – men hvem har flest?

Regeringen har forud for forårets forhandlinger - de såkaldte trepartsforhandlinger - meldt ud, at den ønsker, at lønmodtagerne stiller mere arbejdskraft til rådighed frem mod 2020.

Lettest at sløjfe helligdage
Både på Christiansborg og i fagbevægelsen lyder analysen, at det er langt lettere at øge arbejdskraften ved at afskaffe helligdage end ved at øge arbejdstiden.

Hvis den ugentlige arbejdstid skal øges, skal det aftales mellem fagforeninger og arbejdsgivere ved overenskomstforhandlinger. Det skal efterfølgende godkendes af lønmodtagerne, når de skal stemme om overenskomsterne.

Hvis man derimod vil øge arbejdstiden ved at afskaffe en eller flere helligdage, kan det gøres ved en simpel lovændring.

- Det er lettere at strege en helligdag end at pille ved den ugentlige arbejdstid, siger Dennis Kristensen, formand for FOA, der holder alle muligheder åbne forud for forhandlingerne.

Læserne: Hold fingrene fra St. Bededag

Den øgede arbejdskraft, som regeringen kræver af lønmodtagerne, svarer til at afskaffe to og en halv fridage.

Først når arbejdsløsheden falder
FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, er en af parterne i de kommende forhandlinger. Her er man åben overfor at gøre St. Bededag til arbejdsdag.

- Alting er i spil – både arbejdstiden og helligdagene. Vi har ikke lagt os fast på noget forud for forhandlingerne, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.

Bente Sorgenfrey understreger dog, at det ikke skal ske med det samme.

- Det ville medføre fyringer, hvis vi øgede arbejdsudbuddet fra 2013. Så det skal ligge længere ude i fremtiden og skal først træde i kraft, når arbejdsløsheden er faldet, siger hun.

Forslaget om at nedlægge St. Bededag som helligdag på en fredag vækker forargelse hos Dansk Folkeparti.

Så afskaf da 1. maj
- St. Bededag er en meget vigtig helligdag. Den har stor betydning for danskerne. For eksempel er der rigtig mange konfirmationer den dag, siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted.

- Så afskaf hellere 1. maj. Der er folk alligevel bare i haven, siger han.

Det ventes, at staten vil få to milliarder mere i kassen, hvis St. Bededag afskaffes.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere