Værste ven - Strauss-Kahn eller Gadaffi?

De to finalister i den franske valgkamp har travlt med at lægge afstand til tidligere gode venner op til den afgørende runde på søndag

Mens præsident Nicolas Sarkozy slås for at vriste sig fri af påstande om, at han fik økonomisk hjælp fra Libyens nu afdøde diktator Moammar Gadaffi, skal hans udfordrer ved valget på søndag, Francois Hollade, kæmpe imod den stadig særdeles sprællevende Dominique Strauss-Kahns blæksorte rygte. (Foto: AP. Fotomontage: ekstrabladet.dk)
Mens præsident Nicolas Sarkozy slås for at vriste sig fri af påstande om, at han fik økonomisk hjælp fra Libyens nu afdøde diktator Moammar Gadaffi, skal hans udfordrer ved valget på søndag, Francois Hollade, kæmpe imod den stadig særdeles sprællevende Dominique Strauss-Kahns blæksorte rygte. (Foto: AP. Fotomontage: ekstrabladet.dk)

Det er en gammel nyhed, at man kan have så belastende venner, at man ikke har brug for fjender.

Sådan er det netop nu for begge finalister i den franske præsidentvalgkamp, socialisten Francois Hollande og den borgerlige Nicolas Sarkozy.

Mens præsident Sarkozy har travlt med at bebude sagsanlæg mod et webside, som har påstået at kunne dokumentere bidrag til Sarkozys 2007-valgkamp fra den nu afdøde libyske diktator Moammar Gadaffi, har udfordreren Hollande travlt med at frabede sig nogen som helst form for støtte fra dem mand, som indtil foråret i år var storfavorit til at vinde valget, nemlig hans partifælle Dominique Strauss-Kahn, den sex-skandaliserde tidligere chef for IMF, den internationale valutafond.
Læs:

Se også: Strauss-Kahn sigtes i prostitutionssag

To gange skrammer i lakken
Begge finalister i præsidentvalgets afgørende runde på søndag har fået skrammer i lakken, fordi deres navne er blevet kædet sammen med de to noget tvivlsomme herrer.

Francois Hollande fører endnu i meningsmålingerne efter at have vundet første valgrunde forrige søndag med knap to procents margen.
Læs:

Socialisten François Hollande er favorit til at besejre Nicolas Sarkozy ved anden valgrunde i Frankrig. (Foto: AP) Politik - 23. apr. 2012 - kl. 03:58 Frankrigs socialister jubler over valgresultat

Men slagsmålet om de omkring 18 procent stemmer, som dengang gik til højrefløjs-nationalisten Marine Le Pen, er hårdt og uden sikker vinder.
Læs:

Se også: Le Pen: Kampen om Frankrig er begyndt

Præsidenten bebuder sagsanlæg
Det er venstrefløjs-websitet Mediapart, som har offentliggjort et dokument, som angiveligt beviser, at Libyens diktator i 2007 donerede 50 millioner euro til Sarkozys valgkamp. Men Sarkozy og hans stab erklærer, at dokumentet er falskneri.

- Vi indgiver anmeldelse imod Mediepart - dette dokument er en grov forfalskning, og de to mennesker, som angiveligt har sendt og modtaget det, nægter at kende noget til det, har Frankrigs præsident sagt til tv-stationen France 2. I samme omgang har Sarko-lejren peget på, hvordan forudindtagne venstrefløjs-medier jager ham utrætteligt. Præsidenten beskriver sig selv som et offer, som skal undgælde for det 'bling-bling'-omdømme, han har opnået.

Problematiske fødselsdagsdrinks
Beskyldningerne mod Sarkozy for at have modtaget valgkampstøtte fra Gadaffi er ikke ny. Francois Hollande har alene kommenteret deres opblomstring i valgkampens slutfase med, at det må være op til domstolene at afgøre, om de libyske dokumenter er ægte eller ej.

Og ellers har han dag også sit at se til.

I lørdags inviterede Julien Dray, socialistisk parlamentsmedlem, ledende partifæller til fødselsdagsdrinks på en populær discobar i en af Paris' tidligere notoriske ludergader. Hvad Dray ikke havde fortalt sine inviterede gæster var, at han også havde inviteret Dominique Strauss-Kahn, den tidligere IMF-chef, som i foråret blev taget med bukserne nede sammen med en stuepige - eller måske var hun prostitueret - på et hotelværelse i New York.

Lynudskiftning i toppen
Indtil da var DSK favorit som socialistisk præsidentkandidat med klar udsigt til at slå Sarkozy. Men den fremtid blev omgående til et fata morgana. I stedet måtte partiet i huj og hast finde en anden kandidat, og det blev Monsieur Normal, Francois Hollande, som nu overhovedet ikke har behov for at se eller høre noget til sin skandaliserede partifælle.

- Han spiller ikke længere nogen rolle i det politiske liv og bør derfor ikke være en del af en kampagne eller optræde på noget billede, som på nogen måde kan lede folk til at tro, at han er på vej tilbage, sagde Hollande i går, søndag.

TV-duel på onsdag
I de seneste meningsmålinger, offentliggjort i dag, mandag, fører Hollande med 53 procent mod Sarkozys 47 - en tilbagegang på en procent fra en måling for en uges siden.

En tv-debat mellem de to - valgkampens eneste - på onsdag vil, siger kendere af fransk politik, være præsidentens sidste chance for at overhale sin udfordrer.

1 af 2 Nicolas Sarkozy på besøg hos Libyens diktator Moammar Gadaffi i Tripoli kort efter sit valg som Frankrigs præsident i 2007. (Foto: AP)
2 af 2 Mens præsident Nicolas Sarkozy slås for at vriste sig fri af påstande om, at han fik økonomisk hjælp fra Libyens nu afdøde diktator Moammar Gadaffi, skal hans udfordrer ved valget på søndag, Francois Hollade, kæmpe imod den stadig særdeles sprællevende Dominique Strauss-Kahns blæksorte rygte. (Foto: AP. Fotomontage: ekstrabladet.dk)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere