1. maj veteran: Vigtigere end juleaften

59-årig stilladsarbejder har været med til at opbygge og fejre 1. maj de sidste 24 år. Han bliver ved, til han segner

Stiladsarbejderen Tommy Enevoldsen arbejder hårdt for 25. år i træk for at gøre klar til fejringen af 1. maj. (Foto: Nanna Dencher Buch)
Stiladsarbejderen Tommy Enevoldsen arbejder hårdt for 25. år i træk for at gøre klar til fejringen af 1. maj. (Foto: Nanna Dencher Buch)

Man skal vælge sine kampe. Og for 59-årige Tommy Enevoldsen er 1. maj den vigtigste.

Se også: Thorning begynder sin 1. maj i Aarhus

Kamptaler, traditioner, kolleger, fadøl og hygge er grundene til, at den 59-årige 1. maj veteran bliver ved med at fejre kampdagen. Det er nu 25. år i træk.

- Ud over, at det er hyggeligt, at man møder alle sine kolleger, som man måske kun ser en gang om året, så synes jeg også, at det er en vigtig tradition at holde ved lige. Jeg bliver ved, til jeg ikke kan gå mere, siger Tommy Enevoldsen, hvorefter han hans telefon ringer, og han udbryder, 'hov, der røg sgu lige en rotte i fælden'.

Tommy arbejder til dagligt for 'Fakse Stilladser', og som 700 andre i København, er han medlem i stilladsarbejdernes fagforening, 'Stilladsklubben af 1920'. Hver eneste år tropper Tommy og andre i klubben op for at hjælpe med at bygge de stilladser, der skal til, for at Fælledparken i København kan danne ramme om den store 1. maj fest.

I weekenden lover de helt ned til 8-9 grader, så det er med at nyde de kommende dage, hvor det er varmt og solrigt de fleste steder landet over, for det bliver markant koldere i weekenden. (Foto: Linda Johansen) Samfund - 30. apr. 2012 - kl. 11:15 Her bliver det varmest i morgen

Får sig også en tør over tørsten

- Selvfølgelig får vi da nogle øl, for det er jo en hyggedag, hvor man snakker med kolleger og andre fagforeninger. Det er en meget rar, afslappende og traditionsrig dag, siger han.

Og traditioner er vigtige for Tommy.

Se også: 1. maj - Fælledparken eller Bloksbjerg?

- Der er jo ikke så meget kamp tilbage af kampdagen mere, men det er stadig vigtigt, at man holder traditionen ved lige. Jeg synes faktisk, at det er en lige så vigtig eller måske endda vigtigere tradition end juleaften, siger han, og uddyber:

- Der er mange, der melder sig ud af fagforeningerne, fordi de ikke synes, at det er nødvendigt, når de tjener mange penge. De tror, at tingene falder ned fra himmelen, når de har brug for det. Men sådan foregår det altså ikke. Jo færre vi er, jo dårligere står vi. På et eller andet tidspunkt er der så få tilbage, at det bliver rigtig svært at forhandle med arbejdsgiverne. Og så er vi sgu på røven, siger stilladsarbejderen.

1 af 2 Tommy Enevoldsen er igang med at gøre klar til den store 1. maj fest i morgen. (Foto: Nanna Dencher Buch)
2 af 2 Stiladsarbejderen Tommy Enevoldsen arbejder hårdt for 25. år i træk for at gøre klar til fejringen af 1. maj. (Foto: Nanna Dencher Buch)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere