Aldi i kontrolrus: Vil tjekke kassedamers bil

Vil du have et job, skriver du under på, at det tyske kontrolmonster kan gennemrode dine ting, skriver Avisen.dk.

Dit skab, din taske og endda din bil. Aldi-toppen vil se det hele.

Kædens ansatte – lige fra butiksassistenter til butiksledere - skriver i deres kontrakter under på, at Aldi ”til enhver tid” og ”uden særlig anledning” kan kræve at endevende medarbejderens skab, taske og bil.

”Det er stærkt problematisk. Tasken og bilen er personlige ejendele, som Aldi ikke skal rode i. De kan endda gøre det uden nogen form for begrundelse,” siger Mai Britt Tang, faglig sekretær i HK Handel Hovedstaden.

HK: Ude af proportioner
Avisen.dk har talt med flere filialledere i Aldi-butikker, som bekræfter, at de selv og personalet med jævne mellemrum udsættes for kontrolbesøg ved fyraften.

Dokumentation: Det kræver ALDI i kontrakten

- Det er ganske normalt, at de også beder dig om at åbne bagagerummet på din bil, fortæller en filialleder, som ikke ønsker at stå frem, men hvis identitet er kendt af Avisen.dk.

- Hvis jeg taler med pressen, har jeg ikke noget job i morgen, lyder forklaringen, som går igen hos andre mundlamme Aldi-ansatte.

Ifølge HK er det ”fair nok”, hvis Aldi tjekker de ansatte, når de forlader forretningen, som det også sker i andre supermarkedskæder.

Afsløring: ALDI vil have fingre i kassedamers erstatning

Men når man også vil tjekke medarbejderens bil, der holder på parkeringspladsen udenfor forretningen, så er det over grænsen.

- Det er helt ude af proportioner, siger Mai Britt Tang.

HK har også påtalt den omfattende kontrol overfor Aldi's brancheforening, Dansk Erhverv, fordi man mener, kontrakten er i strid med en aftale om 'kontrolforanstaltninger' mellem Dansk Arbejdsgiverforening og LO.

Indtil videre har det ikke ført til nogen ændringer.

"Bygger det hele på kontrol"
Business Danmark, der har flere Aldi-butiksledere som medlemmer, er også skeptiske overfor kontrollen.

- Det er meget usædvanligt. Det er med til at tegne et billede af en arbejdsgiver, der bygger det hele på kontrol, siger Frank Kanlund, advokat i Business Danmark.

Kontroltyranniet i Aldi har en lang række fortilfælde.

I 2003 blev den øverste chef for Aldi i Danmark fyret, fordi han ifølge Børsen gav de ansatte i administrationen lov til at drikke et glas champagne. Det er ikke tilladt at drikke alkohol på arbejdspladsen i Aldi.

Stikkerkultur skaber mistillid

I efteråret kom det frem, at Aldi smider penge på gulvet som lokkemad for de ansatte for at tjekke, hvor loyale de er overfor forretningen. En ansat blev fyret, fordi hun ifølge Aldi dumpede ærlighedstesten.

Se listen: Så meget skal ALDI-ansatte finde sig i

Der har ifølge HK også været eksempler på, at ansatte i Aldi er blevet sat til at lave lignende ærlighedstests overfor andre ansatte i kæden. En praksis, der ifølge HK skaber en udpræget mistillid mellem de ansatte.

Aldi-direktør Jan Lund har endnu ikke reageret på Avisen.dk's gentagne henvendelser.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere