Flere end 700 dødsdømte kan redde livet

Over 700 dødsdømte i Californien kan undgå bødlens giftsprøjte, hvis vælgerne stemmer for at afskaffe statens lov om dødsstraf i november

Shujaa Graham blev i 1981 løsladt efter at have siddet på dødsgangene i Californien siden 1973, dømt for mord. Han blev frikendt i sin fjerde retssag og blev derefter aktivist og forkæmper for ophævelsen af dødsstraffen. Her er han frontfigur i en demonstration i San Francisco i 2004. (Foto: AP)
Shujaa Graham blev i 1981 løsladt efter at have siddet på dødsgangene i Californien siden 1973, dømt for mord. Han blev frikendt i sin fjerde retssag og blev derefter aktivist og forkæmper for ophævelsen af dødsstraffen. Her er han frontfigur i en demonstration i San Francisco i 2004. (Foto: AP)

Californien kan til november blive den attende stat i USA, som dropper muligheden for at aflive forbrydere.

I går, mandag stod det klart, at vælgerne i Californien i november, hvor der er præsidentvalg, også kommer til at tage stilling til, om loven om dødsstraf skal ophæves.

Hvis det sker, vil flere end 700 mennesker, som i øjeblikket sidder på dødsgange i primært fængslet San Quentin, få deres straf ændret til fængsel på livstid. Det skriver latimes.com.

Større risiko for død af alderdom
Befolkningen i den store amerikanske vestkyststat har flere gange haft mulighed for at forkaste dødsstraffen, men har med ganske stor margin stemt for at bevare den. Alligevel er fortalerne for dødsstraf bekymrede nu. To højtstående anklagere med republikansk baggrund har offentligt sagt, at dødsstraffen ikke fungerer.

Det er seks år siden, en dødsdom senest er blevet eksekveret i Californien. I alt er 13 dømte blevet henrettet i staten, siden dødsstraf blev genindført i 1978 efter et såkaldt moratorium, skriver huffingtonpost.com. En tidligere offentlig anklager i Los Angeles County, Gil Garcetti, noterer, at fangerne på dødsgangene har større sandsynlighed for at dø af alderdom end af en bøddels giftsprøjte.

Risikoen for, at uskyldigt dømte bliver henrettet, spiller en stor rolle i diskussionen.
Læs: Se også: USA: Dna-test frikender dødsdømt USA: Dna-test frikender dødsdømt

Tidligere tilhængere er nu imod
Gil Garcetti er blandt de tidligere tilhængere af dødsstraf, som nu støtter fjernelse af paragraffen. Han siger til latimes.com, at hans virke som offentlig anklager har fået ham til at skifte holdning til systemets retfærdighed.

- På baggrund af de californiske dødsganges enorme omfang føler jeg simpelthen, at der er mindst én faktuelt uskyldig person derinde, siger han.

Modstandere af fortsat dødsstraf i Californien peger også på, at staten vil kunne spare millioner af dollars, dels på uendelige retssager, som dødsdømte går igennem, dels på at opretholde USA's største dødsgang på San Quentin. Disse millioner kunne staten så bruge på kriminalitetsforebyggelse, lyder det.

Pres for en mindre smertefuld død
Blandt de flere hundrede dødsdømte i Californien er der 14, som har opbrugt alle appelmuligheder. De vil kunne henrettes, så snart en dommer godkender en ny procedure for henrettelse, som vil give færre smerter til den døende. Tilhængere af dødsstraffen lægger i øjeblikket pres på staten Californien for at få indført en sådan ny procedure.

Gennem de seneste fem år har fire amerikanske stater droppet dødsstraffen, og i staten Connecticut vil det ske inden længe.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere