Danmark fastholder import trods kogalskab

Danmark har ingen planer om stop for import af amerikansk kød, selvom der er konstateret kogalskab i USA.

Selvom det amerikanske landbrugsministerium har konstateret kogalskab i Californien, ser de danske myndigheder ingen grund til at stoppe import af kød fra USA.

Det fortæller Sten Mortensen, veterinær- og beredskabschef hos Fødevarestyrelsen.

- Der kommer ikke noget importforbud fra dansk side. Det skyldes, at USA er en zone, hvor der er kontrolleret risiko for BSE (kogalskab, red), siger han og forklarer:

- Det vil sige, at risikomaterialet er fjernet fra det oksekød, der bliver eksporteret til EU. Det gør man ved at fjerne alt nervevæv.

Han tilføjer, at for eksempel Holland har samme status som USA. Et importforbud kan ifølge Sten Mortensen kun komme på tale, hvis EU ændrer de generelle regler for import.

De amerikanske myndigheder har da også forsikret forbrugerne og de globale importører om, at de intet har af frygte som følge af udbruddet.

Det forhindrede dog ikke aktørerne på kødbørsen i Chicago i at handle prisen på levende kvæg ned.

Det er det fjerde bekræftede tilfælde af sygdommen i USA siden 2003, hvor det første tilfælde af kogalskab i USA blev konstateret i en ko, der var importeret fra Canada.

I Danmark er der gennem de seneste 12 år fundet 15 tilfælde af BSE. Hertil kommer tre tilfælde i køer eksporteret til andre lande.

Det menes, at mennesker kan pådrage sig en lignende dødelig hjernesygdom ved at spise kød fra et dyr, som er inficeret med kogalskab eller bovine spongiform encephalopathy (BSE).

Nervesygdommen er blevet sat i forbindelse med den dødelige Creutzfeldt-Jakobs syge.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere