TV: 'Racistisk' kage skaber ministerstorm

Der er gået kage i den for den svenske kulturminister, efter hun smilende skar et stykke af en kontroversiel kage, der forestillede en afrikansk kvinde. SE TV-KLIP

Er dette racistisk eller sjovt?

Se ministeren skære i den skrigende kage - i tv-klippet herover.
------------------------

Et højlydt krav om af gå af bliver nu kastet efter den svenske kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, efter hun offentligt skar et stykke ud på en kontroversiel kage, som nogle kalder racistisk.

Det er faldet mange svenskere for brystet, at ministeren storsmilende satte kniven i kagen, som forestillede en afrikansk kvinde uden ben.

Se også: TV: Mænd i burka skaber megaskænderi på gaden

Hovedet på kagen tilhører kunstneren Makonde Aj Linde, som er idé-manden bag kagen, og hver gang et stykke blev skåret ud, begyndte han at skrige som om den sorte kagekvinde var i slem smerte.

Lena Adelsohn Liljeroth var inviteret til stedet for at holde en tale på World Art Day. Hun forsvarer kageskæringen med, at hun ikke havde set værket før hun ankom.

- Jeg havde ingen chance for at studere kagen inden. Jeg blev snydt, ja. Eller i det mindste overrasket, siger hun til svenske Expressen.se.

Racistisk karikatur
Den svenske organisation Afrosvenskarnas Riksförbund, der 'arbejder for at forbedre tilværelsen for alle afrosvenskere i Sverige', har krævet ministerens afgang. De mener kagen er en stærkt racistisk karikatur af en sort kvinde, og de står ikke alene om afgangskravet. Også Sveriges berømte filminstruktør Ulf Malmros er fuld af vrede:

- Jeg håber, at nogen vil komme og sige, at billederne er fotomanipuleret. For uanset hvor god en forklaring hun har for at stå der og grine, indikerer det en meget dårlig dømmekraft, siger Ulf Malmros til Expressen.se. På Twitter går han skridtet videre og skriver, at Sverige har en 'gennemført dum' kulturminister.

Se også: TV: Offer for racisme står frem: 'Jeg blev skubbet ned på togskinnerne'

Men Lena Adelsohn Liljeroth nægter, at træde tilbage efter kagestuntet:

– Det var kunstnerens hensigt at provokere, det var dagens tema. Det er vigtigt - især når kunstnernes situation er truet. Det er vigtigt, at vi bliver mindet om det, siger hun til Expressen.se.

Men synes du ikke at det var usmageligt af dig at reagere på den måde?

- Jeg er helt med, men jeg ønsker ikke at forsvare noget. Jeg vidste intet andet end, at der ville være en kage som jeg skulle skære et stykke ud af.

Skuffet over reaktion
Kunstneren Makode Linde er skuffet over reaktionen fra Afrosvenskarnas Riksförbund, som han mener har misforstået hans kontroversielle kage:

– I betragtning af, at der kun er få svenskere, som vil definere sig selv som afrosvenskere, havde jeg selvfølgelig håbet på, de var lidt mere forstående overfor den kunst jeg kommer med, siger han.

Idéen med kagen var at sætte den vestlige opfattelse af Afrika i kontrast til det virkelige billede af slaveri og undertrykkelse.

SE FLERE TV-KLIP PÅ EKSTRA BLADET HER

1 af 2 
2 af 2 
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere