Stig Tøfting: Min søn er begravet i haven

Fodboldspillerens 26 dage gamle søn er begravet på familiens grund, så han hele tiden er tæt på

Stig Tøfting håber at han kan være med til at skabe opmærksomhed omkring den sygdom, som tog hans 26 dage gamle søn fra ham. (Foto: Anthon Unger)
Stig Tøfting håber at han kan være med til at skabe opmærksomhed omkring den sygdom, som tog hans 26 dage gamle søn fra ham. (Foto: Anthon Unger)

- Der går ikke en dag, uden at jeg tænker på Jon. Jeg har også fået tatoveret hans fødsels-og dødsdag på underarmen, så han er hos mig hele tiden, lyder det fra den tidligere landsholdsspiller Stig Tøfting.

- Jeg har ham lige her, tilføjer Tøftings kone Betiina og peger på hjertet. Parret hentyder til deres søn Jon, som i 2003 døde blot 26 dage gammel af meningitis. Jon kunne i marts i år have fejret sin ni-års fødselsdag.

Fokus på Meningitis-dag
ekstrabladet.dk mødte parret og deres yngste søn Marcus på seks år ved Kulturhuset Indre By i København. Her skulle parret mandag holde foredrag i forbindelse med World Meningitis Day, som markeres i dag over hele verden.

Parret har for første gang valgt at tale åbent om den tragedie, der ramte familien den 23. marts 2003 for at skabe opmærksomhed om en sygdom, som hvert år rammer omkring 200 danskere. 15 procent af dem dør af sygdommen, 40 procent får varige men.

Det er en uhyggelig og lumsk sygdom, fordi den kan udvikle sig meget hurtigt. I løbet af bare 24 timer kan en ellers rask person blive livstruende syg, gå i koma eller dø. Derfor er det helt afgørende, at man er opmærksom på symptomerne. En tidlig diagnose og behandling er af største vigtighed, hvis man skal klare sig igennem en meningitis, siger afsnitsleder ved Statens Serum Institut Palle Valentiner-Branth.

Kunne ikke vække babyen
Betiina Tøfting var alene hjemme med familiens tre børn den nat, da Jon for alvor blev syg. Stig var i Bolton i England, hvor han havde kontrakt dengang.
- Jeg plejede, at give Jon mad ved to-tre tiden om natten, men han vågnede ikke. Han havde haft lidt feber, men jeg havde ingen anelse om, at det var så alvorligt. Da klokken var blevet fem , havde jeg stadig ikke fået kontakt med ham, så der var jeg klar over, at den var helt gal.

- Jeg havde tre børn, jeg skulle have vækket og i tøjet. Dem satte jeg af hos mine svigerforældre, inden jeg styrtede på hospitalet i en taxi. På vejen måtte jeg genoplive Jon tre gange. Det var virkelig hårdt, fortæller Betiina Tøfting.

Skyndte sig hjem
Da Stig blev ringet op den morgen, havde han heller ingen idé om, at det ville gå så galt, som det gjorde. Han steg på det første fly, der afgik fra Bolton.

- Jeg havde en eller anden forestilling om, at når Jon var på hospitalet, så var han i gode hænder. Så skulle de nok redde ham. Jeg havde slet ikke fantasi nok til at forestille mig, at vi skulle miste vores søn.

Præsten kom
Det viste sig, at Jon led af en meget sjælden type af den frygtede hjernehindebetændelse. Den lille dreng gik i kramper flere gange, mens Stig og Betiina holdt ham. Lægerne pumpede væske ud af hjernen på deres lille baby, men væsken kom konstant tilbage.

- Til sidst kunne vi godt se, hvor det bar hen, siger Stig, der, ligesom konen, stadig bliver tydeligt påvirket af at tale om sønnens død.

Sognepræst Flemming Baatz fra Skt. Pauls Kirke, som kender familien, ankom til Skejby Sygehus om aftenen, så lille Jon Sergej Tøfting kunne nå at blive døbt. Han døde nogen tid efter i en hospitalsseng med de knuste forældre ved sin side.

- Man kommer naturligvis aldrig over at miste et barn. Men det har siden gjort os opmærksom på at sætte ekstra pris på vores andre børn.Det er også på grund af dem, at vi har måttet kæmpe os tilbage. Vi kunne jo ikke bare sætte os hen i et hjørne og græde, siger Stig Tøfting.

Begravet på familiens grund
Parret valgte at tage lille Jon med hjem fra hospitalet, så resten af familien kunne sige farvel i vante omgivelser.

- Vi talte meget med præsten om, om det var normalt eller makabert. Men han synes, det var en god idé , siger Betiina Tøfting.

Det var også familien selv, som vaskede babyen og gjorde ham klar til begravelsen d. 9 april 2003 , og det var Stig, der kørte den hvide kiste til Skt. Pauls Kirke i Aarhus

- Den fyldte jo ingenting i det store bagagerum, siger Stig Tøfting.

Begravet i haven
Parret havde en drøm om, at urnen med deres afdøde barns aske kunne blive begravet på deres egen grund. Det kræver en speciel tilladelse, men har betydet alverden for familien.

- Han ligger så fint nede i blomsterbedet på et sted, hvor vi kan sidde og spise frokost. Det er ikke sådan, at vi sidder og taler med ham, men det er vigtigt, at han er så tæt på og er en naturlig del af os og vores børn, siger Stig Tøfting.

Betiina Tøfting har sønnen Mick på 22 fra et tidligere forhold, og sammen har parret Maria på 18, Mie på 17 og Marcus på seks.

- Jeg vil ikke sige, jeg er blevet overbeskyttende over for vores andre børn på grund af det, der skete med Jon. Men jeg vil da indrømme, at da Marcus var helt lille, var jeg ekstra opmærksom, hvis han viste tegn på sygdom. Men det havde jeg nok også gjort alligevel, siger Stig Tøfting.

Fakta om hjernehindebetændelse:

- De historisk set tre vigtigste årsager til bakteriel meningitis er Neisseria meningitidis=meningokokker Streptococcus pneumoniae=pneumokokker Haemophilus influenza type B.

- Meningokokker kan være en del af den normale bakterieflora i næse svælg hos op til en tredjedel af unge mennesker. Meningokokker af den slags bakterier kan være årsag til epidemier (udbrud).

- Vaccination mod Haemophilus influenza type B blev indført i 1993 og har haft meget stor effekt på antallet af tilfælde af hæmofilus influenza B meningitis. Der ses kun ganske få tilfælde om året af denne type meningitis.

- Vaccination mod pneumokokker blev indført i 2007 og har haft direkte effekt på forekomsten af pneumokoksygdom hos de vaccinerede børn og har også haft en mindre indirekte effekt hos resten af befolkningen.

- Forekomsten af meningokokmeningitis gruppe B er faldet gradvist i de sidste år, og der var i 2011 ialt 32 tilfælde i Danmark

- Der er en bekymrende stigning som følge af meningokok gruppe C. Antal af tilfælde er steget fra 26 tilfælde i 2010 til 46 tilfælde i 2011. Der er nu for første gang flere tilfælde af gruppe C end gruppe B. Denne udvikling følges tæt.

Kilde: Palle Valentiner-Branth. Afdelingslæge PhD på Afdeling for Infektionsepidemiologi

Det skal du være opmærksom på:

- Nakkestivhed er ofte det vigtigste symptom. Det gør ondt, når man prøver at bøje nakken. Hos helt små børn på nul til to år er dette symptom dog ikke altid til stede, og derfor må man her omhyggeligt vurdere barnets almene tilstand.

- Feberen er ofte høj, det vil sige 39-40 grader, og er næsten altid til stede. Hos meget syge kan feberen dog være normal. Man skal huske, at smertestillende medicin er febernedsættende og kan skjule symptomerne.

- Påvirket almentilstand er et alvorligt tegn og bør føre til omgående indlæggelse. Det skal her understreges, at det kan være meget svært at bedømme almentilstanden hos et barn, og i tvivlstilfælde bør bedømmelsen så vidt muligt altid foretages af en læge.

- Småblødninger i huden på størrelse med knappenålshoveder - såkaldte petekkier - er tegn på, at bakterier har spredt sig til blodet (sepsis) og er et meget alvorligt tegn, som betyder, at patienten skal behandles hurtigst muligt med antibiotika direkte i blodårerne.

- Hovedpine, kvalme og opkastninger.

- Sløret bevidsthed ses ofte.

Kilde: Netdoktor.dk

0 kommentarer
Vis kommentarer