Etbenet 103-årig: Risikerer at miste sit sidste ben

En 103-årig kvinde risikerer at sige farvel til sit sidste ben, hun får ikke længere tilskud til fodterapeuten

Magdalene på 103 år blev nægtet hjælp til fodpleje, her sidder hun med datteren Sonja (Foto: Per Rasmussen)
Magdalene på 103 år blev nægtet hjælp til fodpleje, her sidder hun med datteren Sonja (Foto: Per Rasmussen)

Se den 103-årige Magdalenes svar til kommunens afslag i videoen overfor

-------

Hun fik amputeret sit ene ben for knap to år siden. Der var gået koldbrand i det.

For at hindre det i at ske igen, har den 103-årige Magdalene Vilhelmine Andersen de sidste par år fået behandling hos en fodterapeut hver tredje måned.

Da hun har dårligt blodomløb, skal der ikke meget til, for at en betændt rift og senere koldbrand endnu engang bliver en realitet.

Kommunen har givet tilskud til fodterapeutens behandlinger. Men det er slut nu.

I et brev fra Slagelse Kommune har den 103-årige kvinde for nyligt fået at vide, at hun ikke længere kan få ordnet sin sidste fod.

Det har fået den snart 104-årige kvinde fra Antvorskov Plejecenter i Slagelse op i det røde felt.

Baseret på 9 år gammel ansøgning
Magdalenes datter Sonja Mikkelsen er forfærdet over kommunens beslutning.

- Man har bare gået ud fra, at de fødder hun havde i 2003, er de samme som hun har i 2012, siger Sonja Mikkelsen, som ikke selv har taget kontakt til kommunen, men valgt at lade pressen råbe op.

- Det kan da godt være, at kommunen kan hjælpe min mor, så hun får sin hjælp tilbage, men hvad så med alle de andre svage, som ikke har kræfter, energi eller pårørende til at hjælpe sig, siger Sonja Mikkelsen, som bliver nervøs, når hun ser på moderens røde og hævede ene fod.

Ansøgningen om tilskud til behandling stammer helt tilbage fra 2003.

Slagelse Kommune skriver blandt andet i brevet, at de afslår ansøgningen, ’fordi dine fødder ud fra de foreliggende oplysninger ikke har et særligt pleje eller behandlingsbehov.’

Læs også:

Se også: R: Velhavende ældre skal selv punge ud

Ingen kommentar
Områdeleder Birgitte Tribler fra Slagelse Kommune fortæller, at der i afslagene er blevet forhold sig til de oplysninger, som er kommunen tilgængelig, samt at de har snakket med plejecentrene.

- Du har et frit valg som borger, du kan tage imod det tilbud, som det offentlige har eller fravælge det og betale selv, siger Birgitte Tribler.

Slagelse kommune har på nuværende tidspunkt gennemgået cirka 1200 sager.

– Vi skal som kommune være opmærksomme på, at vi udbetaler på et rigtig grundlag, og det er jo ikke for at genere borgerne.

Formanden for Slagelse Kommunes ældreråd, Birgit Jørgensen, udtaler sig i dag til Avisen Sjællanske:

- Det er en baglæns måde at gøre det på, hvilket jeg vil tale med Birgitte Tribler om. Det er ikke lige det serviceniveau, vi bør have. Vi risikerer jo nemlig at tabe nogle af de borgere, der på forhånd giver op over for systemet.

Men da ekstrabladet.dk får fat på formanden, har tonen nu fået en anden lyd:

- Lige nu har jeg ingen kommentarer.

Læs også:

Se også: Ældre Sagen raser over Hækkerups sparekniv

En alvorlig sag
Ledende overlæge på Endokrinologisk afdeling på Odense Universitetshospital, Jan Erik Henriksen, fortæller, at der er en meget højere risiko for, at der går koldbrand i benet hos en person, som allerede har oplevet det:

- Har man først vist det på den ene side, så får man det meget nemt på den anden side. Der er flere undersøgelser, som viser, at har man haft sår på den ene fod, er der markant øget risiko for også at få på den anden.

Så man skal være ekstra opmærksom på den anden fod?

- Ja, det skal man.

Forstanderen fra Antvorskov Plejecenter, Erik Juhl, fortæller, at hans personale ikke er uddannet til at behandle fødder.

- Vi kan tage os af den almindelige pleje af almindelige fødder, siger Erik Juhl, som ikke ønsker at kommentere på den konkrete sag, men han fortæller dog, at kommunen aldrig har kontaktet plejecentret i forbindelse med Magdalenes sag.

Læs også: Se også: Penge til de syge og de ældre Penge til de syge og de ældre

Fagpersoner skal udføre arbejdet
Formand for Landsforeningen af statsautoriserede Fodterapeuter, Tina Christensen mener, at kommunen er for snæver i sin anskuelse.

- Det er bekymrende, at man ikke har forebyggelsesbrillerne på, for man risikerer på den lange bane, at der er rigtig mange, som får fodsår og ender på hospitalet.

Tina Christensen mener ikke, at det er en embedsmand, som skal vurdere, om en person skal have helbredstillæg eller ej, hun så gerne, at kommunen inddrog fodterapeuterne og fik dem til at revurdere henvisningerne.

- Det er vigtigt, at de, som skal klippe negle, ved, hvordan man forebyggelsesmæssigt skal gøre det, derfor er det vigtigt, at det er en fagperson, som tager sig af det.

1 af 2 Fodterapeuten har fortalt, at der skal passes godt på Magdalenes fødder (Foto: Per Rasmussen)
2 af 2 Magdalene på 103 år blev nægtet hjælp til fodpleje, her sidder hun med datteren Sonja (Foto: Per Rasmussen)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere