Amnesty: Shell lyver om olieudslip

Amnesty forud for retssag: Olieudslip i Nigerdeltaet var 60 gang værre end frygtet

Et olieudslip, som Shell er sagsøgt for i Nigeria, var formentligt 60 gange værre end oplyst fra olieselskabet, siger Amnesty International.

Amnesty har fået analyseret en af lækagerne og siger, at der kan være tale om et olieudslip på mellem 103.000 og 311.000 tønder olie.

- Selv på baggrund af det laveste anslag er udslippet i Bodo i Nigeria 60 gange større, end det Shell gentagne gange har hævdet, siger Audrey Gaughran fra Amnesty.

En gruppe på 11.000 nigerianere har i fællesskab lagt sag an mod Shell i London for udslippet i 2008 og 2009. Sagsøgerne hævder, at udslippet har ødelagt deres livsgrundlag og de kræver et tocifret millionbeløb i erstatning.

En talsmand for Shell siger, selskabet ikke vil kommentere rapporten fra Amnesty, så længe sagen i London er i gang.

Selskabet henviser også til forsøgene på at rense området er blevet forsinket på grund af den usikre situation i Bodo i Nigerdeltaet.

Amnestys beskyldninger er baseret på filmoptagelser af en olielækage, som er sendt til forskere i Washingtons statslige forskningsselskab Accufacts, som ved at studere billederne har fundet frem til, at der blev lækket en til tre liter olie i minuttet.

Sagen har stor principiel betydning og kan komme til at spille en vigtig rolle for andre samfund, der er blevet ramt af olieforurening.

Olie og gas kunne have været grundlaget for udviklingen af en velfærdsstat i Nigeria, som er Afrikas mest befolkningsrige land, men i stedet er det blevet noget af en forbandelse, som har medført død og altødelæggende miljøforurening.

Igennem fem årtier har Nigeria været Afrikas største olieproducent.

Alligevel lever hovedparten af befolkningen for under 10 kroner om dagen, og kampen om olie har ført til udbredt forurening og givet næring til utallige etniske konflikter.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere