Blev han myrdet af sin elskerinde?

Den britiske Neil Heywood blev måske myrdet i Kina af den magtfulde Gu Kailai - rygter har gjort hende til hans elskerinde, men han kaldte hende 'uforsonlig' og 'magtsyg'

Britiske Neil Heywood var med i det kinesiske powerpar Bo Xilai og Gu Kailais inderkreds, men blev angiveligt myrdet af Gu. Forlydender i Kina har gjort briten til den magtfulde stjerneadvokat Gus elsker, men en gammel ven til ham fortæller en anden historie. (Foto: AP. Fotomontage: ekstrabladet.dk)
Britiske Neil Heywood var med i det kinesiske powerpar Bo Xilai og Gu Kailais inderkreds, men blev angiveligt myrdet af Gu. Forlydender i Kina har gjort briten til den magtfulde stjerneadvokat Gus elsker, men en gammel ven til ham fortæller en anden historie. (Foto: AP. Fotomontage: ekstrabladet.dk)
Følg Samfund

De kinesiske magthavere truer nu med at sætte begrænsninger for adgangen til at bruge internet, efter at blog og andre internetfora er svømmet over med kommentarer og rygter om den faldne og korruptionsmistænkte toppolitiker Bo Xilai, hans mordmistænkte kone Gu Kailai og det formodede mordoffer, den britiske forretningsmand Neil Heywood.

Den kinesiske ledelses løfte i går, onsdag, til Storbritanniens premierminister David Cameron om en tilbundsgående undersøgelse af en menneskealders største skandale i Kina har kun sat ekstra skub i nyheds- og rygtestrømmen, som nu er ved at blive for meget for diktaturet i en af verdens to supermagter.
Læs:

Mystisk død og magtkamp i Kina under lup

Myrdet af elskerinde?
Blandt de rygter, som har sat gang i spekulationerne, er det om, at Neil Heywood havde en kæresteforhold til Gu Kailai, og at det var i dønningerne efter det, at hun sammen med en af powerparret Bo og Gus tjenestefolk forgav Neil Heywood i november i fjor.

Andre formodninger er, at Neil Heywood blev myrdet, fordi han og Gu var blevet 'uenige om økonomiske forhold', som det hed i første omgang.

Nu er der sat ord på, hvad denne uenighed skulle handle om.

Udførsel af forbudte penge
Heywood skulle hjælpe Bo og Gu med at få anbragt noget af deres formue - en noget større formue, end kinesiske toppolitikere normalt kan tillade sig at have - i udlandet. I den forbindelse skal Gu, som er forretningsadvokat, have ment, at Heywood krævede alt for meget i kommission.

Til den britiske avis Guardian fortæller en kvindelig britisk bekendt af Heywood, at forholdet mellem de tidligere ret tætte allierede Gu, Bo og Heywood, var kølnet mærkbart i de seneste år.

Han lød ikke forelsket
Veninden siger til Guardian, at hun vil være meget overrasket, hvis der er hold i rygterne om en affære mellem den kinesisk gifte far til to, Neil Heywood, og Gu.

- Han talte overhovedet ikke pænt om hende, siger hun til avisen. - Han sagde, at hun var mentalt ustabil og en plage at have med at gøre. Det lød ikke for mig som noget, en forelsket mand ville sige.

Guardian skriver, at omend omstændighederne omkring Neil Heywoods død er uklare, tyder hans venners forklaringer på, at den officielle kinesiske udgave er rigtig: at Bo og Gu spiller hovedroller i dramaet.
Læs:

Kinesisk power-par i søgelys i drabssag

Hjalp sønnen til fine skoler
Ægteparret Bo og Gu mødte Heywood, da Bo var lokal partiboss i Dalian øst for Beijing. Heywood arbejdede som en slags konsulent, der hjalp kinesere med at få de rette møder og forbindelser med indflydelsesrige kredse fra Vesten.

Neil Heywoods egen baggrund som elev fra en af Englands mest berømte kostskoler, Harrow, blev angiveligt brugt, da Bo og Gu ønskede deres søn, Bo Guagua, anbragt på de bedste uddannelsessteder i England og USA. Den skolegang og universitetsundervisning hævdes i øvrigt at være betalt af en af Kinas rigeste mænd, Xu Ming, som nu er anholdt i forbindelse med hele skandalens optrevling.
Læs:

Kinesisk milliardær anholdt i skandalesag

Den nu 24-årige Bo Guagua blev for få dage siden diskret lempet ud ad bagdøren til sin luksuslejlighed nær det amerikanske eliteuniversitet Harvard, formentlig af repræsentanter for de amerikanske myndigheder. Inden Bo Jr. blev hjulpet væk, havde en gruppe kinesere sværmet omkring hans bopæl. Der spekuleres i, om Bo Guagua har søgt asyl i USA efter sin fars fald fra magten og sin mors anholdelse på mistanke for mord.

Krævede skilsmisser af inderkreds
Ifølge Neil Heywoods veninde fortalte han, at han og en fransk arkitekt som de eneste ikke-kinesere var med i en lille gruppe, kaldet 'inderkredsen', som Bo og Gu ledte. Her skal Gu ifølge Heywood have opført sig nærmest paranoidt:

- Han fortalte mig, at Gu krævede af inderkredsen, at de blev skilt fra deres koner og kun gav hende deres loyalitet. Hun troede, at nogen i inderkredsen bedrog hende. Han fortalte, at loyalitet over for familien var vigtigere for Gu end noget som helst andet. Han sagde, at hun opførte sig som en gammeldags kinesisk aristokrat eller kejserinde, skriver Guardian som citat fra Heywoods veninde.

Kostskoledreng med spionmaner
Veninden og andre kilder med kendskab til Neil Heywood tegner samstemmende et billede af den døde brite som 'meget engelsk med en atmosfære af kostskole omkring sig'. Han arbejdede blandt andet for en organisation, grundlagt og ledet af en tidligere ansat i den britiske efterretningstjeneste, MI6, og han var, siger vennerne, nærmest besat af spioner - så åbenlyst, at han næppe selv kunne være spion, mener de.

- Han kørte rundt i Beijing i en Jaguar med nummerpladen 007 - det ville en spion nok ikke lige gøre, mener en af Guardians kilder.

Levede et drømmeliv i Kina
Heywood beskrives desuden som en udlænding, som levede et drømmeliv i Kina uden at tage sig af de åbenlyse problemer, som landet har med retssikkerhed og utryghed for kineserne selv.

- Han syntes ikke at bekymre sig særligt over situationen. Men fortalte, at han var kommet på kant med Bo-familien. Og han talte om at vende tilbage til Storbritannien i 2012 - men kun fordi hans datter skal begynde i mellemskolen. Han talte meget om sine to børn om om sin kinesiske kone Lulu, som han var meget glad for, siger hans veninde til Guardian.

Sådan har skandalen om kinesisk toppolitik og en britisk forretningsmands død udviklet sig:

August 2011: Kinas præsident, Hu Jintao, taler i telefon med en embedsmand fra korruptionsbekæmpelsen, som befinder sig i den kæmpestore byprovins Chongqing. Specialudstyr afslører, at lokale embedsmænd i Chongqing aflytter præsidenten.
15. november 2011: Forretningsmanden Neil Heywood bliver fundet død på et hotelværelse i Chongqing.
17. november 2011: Den britiske viceudenrigsminister Jeremy Browne får under massiv kinesisk medieopmærksomhed to kinesiske kæmpepandaer overdraget af den politiske superstjerne, partichef for Chongqing og Heywoods nære bekendt Bo Xilai.
18. januar 2012: Det britiske udenrigsministerium orienteres første gang om, at der kan være noget mystisk ved Neil Heywoods død.
6. februar 2012: Bo Xilais næstkommanderende og politichef, Wang Lijun, henvender sig til USA's konsulat i Chengdu. Han fortæller amerikanerne, at Bo Xilai er involveret i korruption, og at Bos kone, Gu Kailai, er medskyldig i giftmord på Neil Heywood, som tidligere arbejdede tæt sammen med ægteparret, blandt andet om deres søns skolegang og studier i Vesten. Da Wang dagen efter forlader konsulatet, bliver han anholdt og ført til Beijing.
7. februar 2012: Den britiske udenrigsminister William Hague orienteres første gang om, at Neil Heywood angiveligt blev offer for et giftmord i Kina.
8. februar 2012: Det meddeles officielt i Kina, at Wang Lijun er på orlov 'af helbredsgrunde'.
14. marts 2012: Premierminister Wen Jiabao rejser på sit årlige pressemøde åben kritik af Bo Xilais maoistiske tilbøjeligheder som partichef i Chongqing.
15. marts 2012: Bo Xilai fjernes fra sine poster i Chongqing, men beholder formelt pladsen i Kinas kommunistpartis politbureau.
10. april 2012: Bo Xilai smides ud af kommunistpartiets centralkomité og politbureau. Hans kone, advokaten Gu Kailai, efterforskes nu ifølge en officiel meddelelse for meddelagtighed i giftmord på Neil Heywood. Der spekuleres i Kina på, om Heywoods død faktisk var et mord, eller om beskyldninger mod Gu Kailai er en del af en magtkamp, rettet imod Bo Xilai, og lækket til offentligheden af kommunistpartiets ledelse.
17. april 2012: Den britiske premierminister David Cameron rejser sagen om Heywoods død over for sin officielle gæst Li Changchun, som er medlem af Kinas helt centrale magtelite, Politibureauets Stående Komité, og ansvarlig for partiets propaganda.
17. april 2012: Op til mødet med de kinesiske gæster udbeder David Cameron sig en forklaring fra cheferne i den britiske Secret Service og Udenrigsministeriet om, hvorfor regeringen ikke for meget længe siden var blevet orienteret om Heywoods forbindelse med den kontroversielle Bo Xilai.
18. april 2012: Kinas officielle nyhedsbureau oplyser, at Kina garanterer en 'grundig, tilbundsgående undersøgelse' af Neil Heywoods død.
24. april 2012: Bo Guagua, Bo Xilais og Gu Kailiais 24-årige søn, skriver i et indlæg på Harvard Universitys webavis, hvor han beskriver sig selv som mønsterstudent, hvis studier i Vesten er betalt af hans mor og af stipendier. Han kan, skriver han, intet oplyse om sagerne mod hans forældre.
25. maj 2012: Bo Guagua består sin eksamen på Harvard og oplyser, at han har planer om at læse jura i USA.
26. juli 2012: Kinas officielle telegrambureau, Xinhua, oplyser, at Gu Kailai og en ansat i familien, Zhang Xiaojun, er blevet tiltalt for overlagt mord på Neil Heywood. Motivet skal ifølge mynidghederne være, at Gu Kailia frygtede for sønnen Guaguas personlige sikkerhed.
9. august 2012: Gu Kailai kendes skyldig i giftmord på Neil Heywood. Hun tilstår at have forgivet briten, fordi Heywood havde truet hendes søn, Bo Guagua, i forbindelse med et økonomisk mellemværende. Zhang Xiaojun kendes skyldig i medvriken til drabet.
10. august 2012: Fire højtstående politimænd fra Chongqing erkender i retten, at de har forsøgt at dække over Gu Kailai i forbindelse med drabet på Neil Heywood.
20. august 2012: Gu Kailai idømmes betinget dødsstraf, hvilket betyder, at henrettelse ikke eksekveres, hvis hun holder sig fri af kriminalitet i to år. Zhang Xiaojun får ni års fængsel.
24. september 2012: Bo Xilais tidligere nære allierede og politichef, Wang Lijun, idømmes 15 års fængsel, bl.a. for at have dækket over mordet på Neil Heywood.
28. september 2012: Kommunistpartiets politbureau ekskluderer Bo Xilai fra partiet og bebuder retssag imod ham for magtmisbrug, bestikkelse og korruption.

Opdateret 29. september 2012. Kilder: britiske, kinesiske og amerikanske medier, Wikipedia

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby