Disse københavnske kirker skal lukkes

Menighedsrådene ved 16 udpegede kirker får nu muligheden for at argumentere mod lukning. Se kort med oplysninger om de enkelte kirker

Fredens Kirke i Ryesgade på Østerbro er i praksis allerede lukket (Foto: Torben Åndahl)
Fredens Kirke i Ryesgade på Østerbro er i praksis allerede lukket (Foto: Torben Åndahl)

Se kortet på mobil her.

Stiftsrådet for København har peget på 16 kirker - hvor der dog fortsat mangler navn på en enkel - som de mener skal lukkes.

Men det betyder ikke, at klokkerne har ringet for sidste gang eller at kirken begraves inden for den nærmeste fremtid.

Stiftsrådet har udvalgt kirkerne ud fra nogle kriterier, hvor der bl.a. indgår aktivitetsniveau, om kirken har en særlig kulturel bevaringsværdi, afstanden til andre kirker m.m.

Hermed er de nået frem til navnene, hvor en enkelt dog allerede i praksis er lukket. Menighedsrådet for Fredens og Nazaretkirkerne har allerede taget kirken i Ryesgade 68 på Østerbro ud af drift. Menighedsrådet for Blågård Sogn på Nørrebro overvejer hvilken af kirkerne i det område de vil indstille til lukning.

Ved at klikke på en af kirkerne på kortet øverst kan du se billeder af kirken samt oplysninger om, hvor mange mennesker der bor i sognet og hvor mange af dem, der er medlemmer af folkekirken.

Vi har her i landet ikke stor erfaring for, hvordan man lukker en kirke.

Ifølge folkekirken.dk så har vi regler for sømmene på præstekjolens ærmer og for hvilket inventar der kan og skal være i kirken, men ikke for, hvordan en kirke lukkes.

LÆS OGSÅ: Ikke disko i lukkede kirker

Erfaring er der heller ikke meget af. Siden det herrens år 1849 er der kun lukket ni kirker.

Men det tal kan stige dramatisk i de kommende år.

Formelt set er det kirkeminister Manu Sahreen, der skal godkende 'opførelse og nedbrydning af kirker' og indstille til majestæten, som skal godkende en åbning. Derfor mener man også, at det er dronningen, der med en resolution skal godkende en lukning.

Kirkeministeren har fastslået, at han ikke kunne drømme om at bede 'de højere magter' - altså dronningen - om noget sådant, uden det bunder i en lokal beslutning.

Og det er hvad der foregår i øjeblikket. Biskoppen og Stiftsrådet for København har indstillet de navngivne kirker til lukning, men har åbnet for at menighedsrådene kan komme med indsigelser. Det ligger allerede fast, at dem vil der komme nogen af.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere