Ingen disko i lukkede kirker

Den private organisation, Kirkefondet - der ejer størstedelen af de københavnske kirker der skal lukkes - vil ikke sælge dem til diskoteker, supermarkeder eller lignende. Kirkerne skal muligvis rives ned

Det her - fra Vor frelser Kirke i Horsens - er godt nok, men der skal ikke åbne diskoteker i lukkede kirker (foto: Claus Bonnerup)
Det her - fra Vor frelser Kirke i Horsens - er godt nok, men der skal ikke åbne diskoteker i lukkede kirker (foto: Claus Bonnerup)

- Kan en kirke ikke længere bruges til et kirkeligt, kulturelt eller andet lødigt formål, er det efter vores mening det bedste og mest respektfulde, at den rives ned.

Sådan siger generalsekretær i Kirkefondet, Morten Skrubbeltrang, til politiken.dk.

Kirkefondet ejer størstedelen af de kirker i København, som af Stiftsrådet indstilles til lukning. Fondet ønsker ikke, at kirkerne i fremtiden kan bruges som diskotek eller til f.eks. et supermarked.

- Tages en af vores kirker ud af brug, forærer vi den ikke bare væk. Vores klare holdning er, at den skal fortsætte med et kirkeligt formål. Hvis vi sælger den, vil vi betinge os, at den dag, den ikke bruges til dette formål længere, falder kirken tilbage til os igen. Vi sælger ikke til en supermarkedskæde eller et diskotek, så er det bedre at fjerne kirken, siger generalsekretæren.

Han mener at man kan ende med, at kirkerne rives ned og grunden sælges.

LÆS OGSÅ: Disse københavnske kriker skal lukkes

Kirkefondet er privatejet.

Vi har i hele landet cirka 1.750 kirker fra den tidlige middelalder. Den næste store byggeperiode var ved starten af forrige århundrede. Alene mellem 1900 og 1910 blev der opført 103 kirkebygninger, som fik et betydeligt statstilskud.

Mellem 1960 og 1980 blev der opført 116 nye kirker, mange af dem i Hovedstadsområdet. Her var finansieringen frivilligt indsamlede midler gennem Kirkefondet.

Lovgivning har senere fastslået, at finansieringen af bygning af kirker sker gennem menighedsrådene, hvorfor det alene er medlemmer af folkekirken, der betaler. (Kilde: Kristelig Dagblad)

Alligevel er der mange steder protester mod nye kirker. I øjeblikket er der en betydelig debat omkring et byggeri ved Trekroner ved Roskilde, hvor en ny kirke vil koste cirka 50 millioner kroner. Lokale kritikere mener, at man - i oversensstemmelse med den nye virkelighed - bør bruge pengene på et kirkeligt byggeri, der kan favne flere religioner.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere