De dyster om at blive Frankrigs præsident

De to kandidater, der får fleste stemmer søndag, går videre til anden valgrunde den 6. maj.

* Den nuværende præsident

Den 57-årige Nicolas Sarkozy, der er søn af en ungarsk indvandrer, tilhører det konservative parti UMP.

Han er uddannet jurist og blev valgt med 53 procent af stemmerne i 2007. På et tidspunkt var Sarkozy den mest populære præsident siden general Charles de Gaulle, men hans stjerne er faldet.

Han opfattes som dynamisk eller næsten hyperaktiv, men han har ikke indfriet løfter om velfærd og jobskabelse. I hans regeringstid er ledigheden steget til det højeste niveau i de seneste 12 år.

Sarkozys flamboyante stil og hans glamourøse livsførelse - ikke mindst ægteskabet med topmodellen og sangeren Carla Bruni - har ikke styrket hans politiske position.

Han har ført valgkamp på, at han er den eneste, som kan rette op på den kriseramte økonomi, og på løfter om en hård kurs i udlændingepolitikken.

* Favoritten

Socialistpartiets kandidat er den 57-årige François Hollande, der har ført en afdæmpet valgkamp med løfter om at skabe en ny konsensus i fransk politik.

Hollande er præget af den tidligere socialistiske præsident Francois Mitterrand, som kom til magten i 1981 på et valgmotto om "den stille styrke".

Hollande stod i spidsen for Socialistpartiet i 11 år frem til 2008, men har aldrig haft en ministerpost. Hans partifæller ser ham som en moderat leder, der skal skabe enhed, mens hans politiske modstandere beskylder ham for at være vag og afventende.

Hollande var tidligere partner med Ségolène Royal, som tabte præsidentvalget til Sarkozy for fem år siden.

Hollandes valgprogram er klassisk socialdemokratisk med løfter om øgede skatter for velhavere, flere offentlige investeringer og oprettelse af tusindvis af job i det offentlige.

Han har skabt nervøsitet på finansmarkederne med udsagn om, at han ser finansverdenen som "en fjende". Men iagttagere lægger vægt på, at Hollande ført og fremmest er en pragmatisk leder.

* Den Nationale Front

Den 43-årige Marine Le Pen har arvet partilederposten i Den Nationale Front (FN) fra sin far, partistifteren Jean-Marie Le Pen.

Hun har i sin valgkampagne slået til lyd for en "økonomisk patriotisme", og hun ønsker, at Frankrig forlader eurozonen.

Hun har kæmpet mod "globalisering" og "islamisering" af Frankrig, og hun vandt i valgkampens første fase terræn på at kritisere udbredelse af islamisk halalkød.

Sarkozy har vundet stemmer fra hende med løfter om at begrænse indvandring og for en meget håndfast håndtering af de islamistiske terrorangreb ved Toulose i sidste måned.

* Den ydre venstrefløj

Den store sensation i valgkampen har været den kommunistisk-støttede kandidat fra Venstre Fronten, Jean-Luc Melenchon, som på kort tid har vundet tilhængere over hele landet.

Den 60-årige tidligere socialistiske minister står i nogle meningsmålinger til at få flest stemmer efter Hollande og Sarkozy.

Hans kampagne har været rettet mod de rige og Frankrigs elite - og mod nedskæringer.

Store folkemængder har deltaget i Melenchons valgmøder, hvor han i passionerede taler har opfordret til en "borgernes revolution."

* Den politiske midte

Centrumpolitikeren François Bayrou, der er 60 år, fik overraskende 18,5 procent af stemmerne i 2007, men har mistet opbakning i denne valgkamp.

Som leder af Den Demokratiske Bevægelse står han for offentlige nedskæringer, men for en opretholdelse af Frankrigs "sociale og republikanske model."

Mange venter spændt på at se, om Bayrou i anden runde vil støtte Sarkozy eller Hollande.

De Grønnes Eva Joly, 69 år, der har norsk baggrund, står til at få mellem to og tre procent af stemmerne.

De øvrige kandidater er fra et lille patriotisk parti og små yderliggående højre- og venstrefløjspartier, der har opbakning hos mindre end en procent af vælgerne.

/ritzau/

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere