Upopulær Sarkozy i modvind på valgdagen

De franske vælgere strømmer søndag til valglokalerne for at pege på deres favorit til præsidentposten.

Når franskmændene søndag går til valgurnerne for at pege på deres foretrukne kandidat til præsidentembedet, er det en yderst presset præsident, Nicolas Sarkozy, som kæmper for at klare sig videre til anden valgrunde.

For selvom den højreorienterede Sarkozy er så godt som sikker på avancement, står der langt mere på spil for den franske præsident, som allerede kan være færdig, inden valget for alvor kommer i gang.

Kun en overvældende sejr til den højreorienterede kandidat i første valgrunde vil nemlig forskåne ham for et sikkert nederlag til førsteudfordreren, socialisten Hollande, i anden runde 6. maj.

- Enhver form for forudsigelse siger, at det ikke kan lade sig gøre for ham at vinde, siger Henrik Prebensen, som er lektor i fransk ved Københavns Universitet.

- Højrefløjen skal tilsammen have mindst 42 procent af stemmerne, hvis han skal have en chance. Og det tyder det på ingen måde på, at fløjen får, siger han.

Direktør Carine Marcé fra den politiske afdeling af meningsmålingsinstituttet TNS Sofres siger til nyhedsbureauet NTB, at Sarkozy er blevet en ekstremt upopulær præsident, som mange er holdt op med at stole på.

- Det eneste, der kan føre til, at Sarkozy vinder anden runde, er at han vinder første runde med 30 procent af stemmerne, og at Hollande kun får 25 procent. Intet i målingerne tyder på, at det bliver tilfældet.

I den seneste meningsmåling fra Ifop-instituttet, inden valgkampen officielt blev afsluttet fredag, fik de to spidskandidater hver 27 procent af stemmerne i første runde. Det er, hvis det holder, tilstrækkeligt til at bringe dem videre til anden runde.

Det franske valg består af to valgrunder. Hvis en af første rundes kandidater får flere end 50 procent af stemmerne, bliver der ikke nogen anden runde. Men det er ikke sandsynligt ved årets præsidentvalg.

Valglokalerne i Frankrig åbner søndag klokken 8.00, og de fleste lukker klokken 18.00, undtaget i de store byer, hvor vælgerne kan sætte deres kryds til klokken 20.00. Herefter offentliggøres de første valgstedsmålinger.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere