Læger er klar til åbenhed om bijob

Lægerne selv er med på, at borgere og myndigheder skal have mulighed for at tjekke deres bijob på nettet.

Efter mange års diskussioner bliver landets læger nu tvunget til at droppe hemmelighedskræmmeriet om deres økonomiske relationer til medicinalindustrien.

Hele området kulegraves ifølge dagbladet Politiken i øjeblikket af et udvalg under Sundhedsministeriet, der ventes at fremlægge rapport til efteråret.

Men allerede nu er parterne enige om at anbefale mere åbenhed om lægernes bijob, bekræfter Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.

Han har ellers været stærkt kritisk over for at lægge lægernes bijob og biindtægter ud til offentligt skue på internettet.

- Vi skal have et mere åbent system - det er alle enige om. Som læger skal vi lære at deklarere os selv ved åbent at oplyse om vores samarbejdsrelationer, så alle kan se, hvad lægerne foretager sig, siger han til Politiken.

Det er en anden lægeformand, frontfigur i Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Henrik Dibbern, som på det nærmeste har startet en bevægelse bag kravet om at få lægernes bijob frem i lyset.

Alt for mange hvide kitler placerer sig selv i uheldige dobbeltroller, fordi de både betjener det offentlige sundhedsvæsen og de private medicinalfirmaer, siger Henrik Dibbern til avisen:

- Vi er som læger blevet filtret alt for meget ind i medicinalindustrien. Vi bliver mere eller mindre ufrivilligt brugt til at udpege sygdomsbilleder, der slet ikke findes, eller findes i så begrænset omfang, at man gjorde klogest i at lade dem ligge, siger han.

Hans budskab udløste et internt opgør i lægeverdenen i efteråret, men siden da har opbakningen til Dibbern været massiv.

En række politiske partier støtter kravet om mere åbenhed. Det samme gør Danske Regioner, der driver landets sygehuse, og nu stiller Danske Patienter sig også bag kravet.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere