Vi er klar til at betale mere for det usunde

Danskerne vil have mere forebyggelse og er klar til at tage skrappe midler i brug. Minister er begejstret

Slik og chips skal være dyrere end frugt og grønt - og unge skal ikke kunne købe tobak og sprut.

Det er nogle af konklusionerne i en ny rapport fra TrygFonden og Mandag Morgen.

Den viser, at et stort flertal af danskerne bakker op om forebyggelse - også når skrappe midler som forbud og højere afgifter bliver taget i brug.

Det er en overraskende tendens set i lyset af en række forebyggelsestiltag, der har vakt stor debat i offentligheden, mener Anders Hede, der er forskningschef i TrygFonden.

- Det kan godt være, at danskerne i første omgang vil være stærkt skeptiske over for nye lovforslag, siger han og fortsætter:

- Men hvis politikerne tør gå to skridt foran og lovgive, er danskerne til gengæld parate til at tilgive - hvis det vel at mærke viser sig at virke i deres dagligdag.

Rapporten viser blandt andet, at rygeloven og de øgede afgifter på cigaretter har bundfældet sig hos danskerne, der faktisk viser stor begejstring for begge tiltag.

For eksempel mener kun 10 procent, at det er en god idé at sænke afgifterne på cigaretter igen, mens 72 procent er imod at sætte afgiften ned.

Ifølge Astrid Læssø, projektchef hos Mandag Morgen, er rapporten et klart tegn på, at danskerne vil bakke op om politiske beslutninger på sundhedsområdet.

- Regeringen kan godt smide fløjlshandskerne og tage hele værktøjskassen i brug i form af både forbud, afgifter, støtte og hjælp, siger hun.

Minister for sundhed- og forebyggelse Astrid Krag (SF) er begejstret for undersøgelsen.

- Jeg synes, det er rigtig positivt. Det viser, at debatten de seneste år, hvor mange politiske partier har haft travlt med at tage afstand fra forbud som et redskab, har været lidt et ståhej. For danskerne bakker faktisk op om det, siger sundhedsministeren.

/ritzau/

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere