FN kritiserer dansk politi i racismesag

Danmark får kritik af FN for ikke at være gået tilstrækkelig ind i et tilsyneladende racistisk overfald i 2004

Et FN-udvalg til afskaffelse af racediskrimination kritiserer dansk politi for manglende undersøgelser af et overfald i 2004 på en irakisk familie i Sorø.

Den irakiske flygtningefamilie blev overfaldet i dens hjem af 35 unge hvoraf nogle var bevæbnet. Fire overfaldsmænd blev dømt for vold, vandalisme, og ulovlig besiddelse af våben, men en mulig racistisk baggrund for overfaldet blev aldrig undersøgt.

Der blev råbt 'udlænding', 'gå hjem' under overfaldet, og forud for overfaldet var der blevet placeret et skilt tæt på hjemmet, som sagde 'ingen sorte tilladt'.

- Med omstændigheder så alvorlige som i denne sag, hvor ofrene bliver overfaldet i eget hjem af 35 overfaldsmænd, hvor af nogle var bevæbnede, har nok elementer til at berettige en offentlig undersøgelse af overfaldets mulige racistiske natur, skriver udvalget på dets hjemmeside.

Under overfaldet blev vinduer i hjemmet smadret, fordøren blev beskadiget, og to familiemedlemmer fik bank. Familien flygtede fra huset.

Ofrene for overfaldet har siden forklaret, at de fik både fysiske og mentale skader ved overfaldet. Blandt andet fik familiefaderen forværret sin tilstand, som allerede var traumatiseret fra politisk forfølgelse i Irak.

Familien forsøgte at få sagen bragt op ved en civil domstol, men både byretten i Næstved og Østre Landsret afviste at tage sagen om racisme op.

Det kritiserer FN-udvalget også.

- Det pålægger myndighederne at indlede en grundig kriminalefterforskning i stedet for at give ofrene bevisbyrden i en civil sag, skriver udvalget.

Udvalget anbefaler, at myndighederne tildeler ofrene 'passende erstatning' for 'materiel og moralsk skade' forårsaget af bruddet på FN's konventioner.

- Udvalget anbefaler, at Danmark revurderer landets politik og procedurer vedrørende retsforfølgelse af påstået racediskrimination eller racistisk motiveret vold, skriver udvalget.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere