Anker J.: PET's makulering er katastrofal

PET destruerede i 1996 data om tre tidligere statsministre. En katastrofe, mener en af dem, Anker Jørgensen

Foto: Klaus Holsting
Foto: Klaus Holsting

Det er en katastrofe, at Politiets Efterretningstjeneste har makuleret personmapper om tre af Danmarks tidligere statsministre. Det mener en af de tre forhenværende regeringschefer, Anker Jørgensen (S).

- Ingen skal fjerne de papirer, der handler om personer, som PET har skrevet om. Det er vigtig historisk dokumentation for eftertiden, siger Anker Jørgensen til Berlingske søndag.

Hans sagsakter blev i 1996 tilintetgjort af efterretningstjenesten. Det samme skete med mapperne over Jens Otto Krag (S) og Poul Hartling (V) på trods af, at PET året inden lovede at aflevere alt materiale af særlig historisk værdi til Rigsarkivet (i dag Statens Arkiver).

- Jeg følger ikke længere så meget med i det politiske liv, eller hvad der foregår i verden, det magter jeg ikke rigtigt.

- Men når jeg hører, at man destruerer vigtige papirer og sagsmapper, også selv om det ikke er alt det, der står, som er rigtigt, så bliver jeg berørt, siger snart 90-årige Anker Jørgensen til Berlingske.

Den tidligere statsminister vurderer, at PET-ansatte ikke altid er "Guds engle", og nogle af oplysningerne er måske endda baseret på forkerte informationer eller taget ud af en sammenhæng, tilføjer han.

- Men det vigtigste er, at man ikke må fjerne den slags papirer. Det er historisk materiale og skal i arkiverne, fastslår Anker Jørgensen over for avisen.

De tre eksstatsministres sagsakter blev makuleret under daværende justitsminister Bjørn Westh (S). Han havde ellers i november 1995 besluttet, at materiale af særlig historisk interesse skulle afleveres til Rigsarkivet, hvis PET ikke længere havde brug for det.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere