Ekspert: Præmie til ledige nytter ikke

Det vil ikke få markant flere langtidsledige ud på arbejdsmarkedet at give dem en præmie, vurderer professor.

Det vil næppe rykke særligt meget på antallet af langtidsledige at belønne dem, der finder et job, med en skattefri præmie på op til 600 kroner om måneden i to år, som regeringen har planer om.

I hvert fald ikke hvis man spørger Flemming Ibsen, der er professor ved Aalborg Universitets center for arbejdsmarkedsforskning.

- Jeg må indrømme, at jeg dybest set ikke tror, det betyder så voldsomt meget, siger han.

Ifølge Flemming Ibsen er det nemlig ikke manglende motivation, der er skyld i det store antal af langtidsledige - og derfor er løsningen heller ikke en gulerod i form af en skattefri præmie.

- Jeg tror, at langt de fleste langtidsledige har en lyst til at få et arbejde. Spørgsmålet er derimod, om arbejdsmarkedet er parate til dem, siger han og deler groft sagt de langtidsledige op i to grupper:

På den ene side er der de højtkvalificerede nyuddannede dimittender og de fyrede seniorer, og på den anden side er der dem, der har dårlige kvalifikationer og har indstillet sig på at liv på dagpenge eller kontanthjælp.

- De højtkvalificerede er top motiverede i forvejen, men for den anden gruppe kan den skattefrie præmie måske godt være en lille gulerod, siger Flemming Ibsen.

Men præmien er ifølge Flemming Ibsen "slet ikke nok" til at motivere den gruppe til for alvor at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

- De skal hjælpes med at hæve deres uddannelses- og kvalifikationsniveau og sende dem ud i praktikforløb hos arbejdsgiverne, siger han.

Også hos oppositionspartiet Konservative møder regeringens lovforslag skepsis. Arbejdsmarkedsordfører Mai Henriksen kalder det for "fuldstændig ude i skoven" og er bange for, at præmien vil have den modsatte effekt.

- Man belønner faktisk ledighed, for der vil være en mulighed for at spekulere i at vente med at komme ud på arbejdsmarkedet, til man opfylder kravene for den her præmie, siger hun.

Lovforslaget bliver indført 1. juni 2012 som en del af en forsøgsordning.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere