Nordkorea truer med gengældelse

Der er vrede i Nordkorea, fordi USA har aflyst fødevarehjælp til landet efter en omstridt raketaffyring.

Nordkorea advarer om gengældelse, efter at USA har meddelt, at man alligevel ikke vil yde fødevarehjælp, efter nordkoreanerne valgte at affyre en omstridt langdistanceraket i sidste uge.

I en erklæring udsendt tirsdag skriver nordkoreanerne, at landet ikke føler sig forpligtet af en aftale fra februar, hvor amerikanerne lovede flere tusinde ton fødevarehjælp til det hungersramte og fattige land.

Som modydelse skulle Nordkorea stoppe berigelsen af uran ved atomanlægget i Yongbyon og aflyse landets atomforsøg og missilaffyringer.

- Vi har nu mulighed for at tage de nødvendige gengældelsesskridt uafhængigt af aftalen. USA vil blive holdt helt igennem ansvarlig for de følgende konsekvenser, skriver det nordkoreanske udenrigsministerium i erklæringen.

Sydkoreanske analytikere siger, at de forventer, at Nordkorea vil udføre et tredje atomforsøg eller affyre en ny langdistanceraket.

Tirsdag meddelte nordkoreanerne, at landet vil nægte inspektører fra Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, adgang til landets atomprogram.

Den nordkoreanske regering i hovedstaden Pyongyang insisterer på, at det var en satellit, der skulle testes, og at man derfor ikke har brudt aftalen, som blev indgået med amerikanerne.

Men USA har droppet planerne om at sende 240.000 ton fødevarehjælp til det hungersramte land og begrunder beslutningen med, at man ikke længere kan stole på Nordkorea.

FN's Sikkerhedsråd fordømte raketaffyringen og besluttede at stramme de allerede eksisterende sanktionerne mod landet.

Samtidig advares Nordkorea om nye sanktioner, hvis det isolerede land udfører nye atom- eller raketaffyringsforsøg.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere