Professor: Mærsk-families indflydelse ændres

Med den gamle skibsreders død vil familiens indflydelse på A.P. Møller-Mærsk blive betydeligt mindre

Polfoto
Polfoto

Mens kondolencebøgerne fyldes, og blomsterne strømmer ind på A. P Møller-Mærsks hovedkontor på Esplanaden, er magtforholdene i de allerøverste lag af selskabet ved at blive omkalfatret.

Afdøde Mærsk Mc-Kinney Møllers yngste datter, Ane Uggla, er på vej til at blive bestyrelsesformand for den familiefond, der sidder på den bestemmende indflydelse i olie- og rederikonglomeratet.

Men hendes indflydelse vil blive en helt anden, end den hendes far har haft. Det vurderer professor Flemming Poulfelt fra Copenhagen Business School.

- Hun kommer som familiemedlem og skal varetage familiens økonomiske interesser i familiefonden. Hun vil ikke have den samme markante indflydelse, og det har hun sikkert heller ikke nogen interesse i, siger han.

Han forklarer, at Mærsk Mc-Kinney Møller både var leder og ikon for virksomheden, mens Ane Uggla slet ikke har været involveret i den daglige drift.

Det har derimod flere af Mærsk Mc-Kinney Møllers børnebørn, mest fremtrædende Ane Ugglas søn, Robert Uggla.

Men hvor det måske er almindeligt, at fjerde generation tager over i en mindre familievirksomhed, så skal man ikke forvente at se Robert Uggla få en særlig position i kraft af sit slægtskab, mener Flemming Poulfelt.

- Vi taler om en koncern med 120.000 mennesker på verdensplan. I sådan en virksomhed er det kvalifikationerne og kompetencerne, det handler om. Robert Uggla er i et karrierespor, og så må man se, hvor det fører hen, siger han.

I første omgang vil der næppe ske de store forandringer med virksomheden, vurderer professoren.

- På den lange bane vil der være ting, man tager op til overvejelse. Der vil være områder, hvor skibsrederen havde en særlig opfattelse af tingene, og der har man måske været lidt afventende, siger Flemming Poulfelt.

Han peger blandt andet på beslutningen om at lukke det underskudsgivende Lindø-værft, der først blev truffet efter lange overvejelser, selvom det stod klart, at værftet ikke var profitabelt. Men netop Lindø havde Mærsk Mc-Kinney Møller en særlig veneration for.

Der kan derfor, på den lidt længere bane, blive åbnet for for eksempel frasalg af Mærsks ejerandel i Danske Bank, hvor selskabet ejer cirka en femtedel af aktierne.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere