Ø-strid kan ende ved domstol

Der er ingen dato for næste forhandling om Hans Ø. Sagen kan ende ved Den Internationale Domstol i Haag

Selvom udenrigsminister Villy Søvndal (SF) for blot få dage siden slog fast, at der er en god dialog mellem Danmark og Canada i striden om Hans Ø, kan det ende med, at Den Internationale Domstol i Haag skal afgøre sagen.

Det skriver den grønlandske netavis Sermitsiaq.

- Vi skal formentlig have den internationale domstol til at træffe den endelige afgørelse, men så langt er vi slet ikke nået endnu, men vi håber at have sagen afsluttet i det indeværende år, siger Villy Søvndal til netavisen.

Konflikten om øen stammer tilbage fra 1973, hvor grænsen blev draget mellem Canada og Grønland.

Siden har både danskere og canadiere besøgt og gjort krav på øen, hvilket har sat gang i diplomatiske sværdslag mellem de to nationer.

- Vi er sikre på, at det ender med en god løsning, hvor vi respekterer, at når der er denne her type af krav, så er det et internationalt retssystem, som træffer den endelige afgørelser, og det tror jeg, at alle er indstillet på i dette her spørgsmål, siger Villy Søvndal til Sermitsiaq.

I 2005 blev der indgået en aftale mellem de to lande om at forsøge at løse grænsestriden. Siden har udenrigsministerierne i Canada og Danmark forsøgt at løse konflikten.

Baggrunden for debatten er, at den canadiske avis National Post onsdag skrev, at der ligger et forslag på bordet om at dele den blot 1,3 kvadratkilometer store og 100 meter brede ø ned på midten.

Til det sagde Søvndal torsdag til Ritzau:

- Der er ikke indgået nogen aftale på nuværende tidspunkt, men dialogen forløber særdeles konstruktivt, og jeg ser frem til selv at drøfte spørgsmålet med min canadiske kollega i forbindelse med et kommende besøg i Canada.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere