Bavianen Dan kan læse 308 forskellige ord

Et fransk forskerteam har lært en gruppe bavianer at skelne mellem ren volapyk og ord, der giver mening.

Bavianen Dan kunne genkende 308 ord blandt 7832 ikke-ord. På billedet er det dog en tilfældig - og fotograf-sky bavian fra Zoologisk Have i Købehavn. Arkivfoto: Martin Lehmann.
Bavianen Dan kunne genkende 308 ord blandt 7832 ikke-ord. På billedet er det dog en tilfældig - og fotograf-sky bavian fra Zoologisk Have i Købehavn. Arkivfoto: Martin Lehmann.

Fnok, baln, vind.

De fleste mennesker vil hurtigt kunne udpege, hvilket af de tre ord, der giver mening. Og det har forskere nu bevist, at bavianer også kan.

Et hold franske forskere fra Université de la Mediterranée i Marseille har trænet seks bavianer til at genkende ord, som giver mening, og fravælge ord, der er ren volapyk. Det skriver Experimentarium.dk.

Forskerne udstyrede ti foderstande med en touchskærm, som bavianerne kunne besøge, når de ville. Skærmene viste på skift ord på fire bogstaver, som enten gav mening eller var det rene volapyk.

Hvis aberne valgte det rigtige ord, blev de belønnet med et stykke frugt. Og det gjorde de med en succesrate på 75 procent overraskende ofte. Den bedste var bavianen Dan, der kunne genkende 308 ord blandt 7832 ikke-ord.

Man skal dog ikke forvente at møde bavianer i boghandlen eller på biblioteket lige foreløbig.

Ifølge Jill Byrnit, der er viceinstitutleder ved Institut for Psykologi på Syddansk Universitet og har en ph.d. i komparativ psykologi, skyldes bavianernes imponerende resultater i undersøgelsen nemlig ikke, at de har knækket koden til menneskesproget.

Hun forklarer bavianernes læsefærdigheder med, at de er fremragende til at genkende mønstre.

- Ordene kunne i bavianernes øjne ligeså vel være erstattet af symboler, hverdagsobjekter og tegninger. For det er ikke selve ordet, der giver mening for aben. Den betragter derimod ordet som en detaljeret tegning, siger Jill Byrnit.

Hun er overbevist om, at andre dyr også vil kunne lære at genkende ord fra menneskeverdenen.

- Evnen til at kunne genkende specifikke ord er ikke nødvendigvis unik for aber. Der er sandsynligvis også andre dyr, der kan beherske det, siger Jill Byrnit og nævner som eksempel papegøjer, der "har et fantastisk syn og er relativt gode til at beherske sprog".

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere