Syrien: Søvndal tvivler på Assads løfter

Våbenhvile i Syrien er skrøbelig, og FN skal hurtigst muligt have observatører til landet, siger Villy Søvndal

Observatører fra FN bør så hurtigt som muligt sendes til Syrien for at holde øje med, at styret overholder den fredsplan, som trådte i kraft med virkning fra torsdag morgen. Det siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF), ifølge en pressemeddelelse fra ministeriet.

- I dag holder vi alle vejret og håber på, at volden ikke blusser op igen. På baggrund af, hvad vi har set hidtil, er det med nogen bekymring, at jeg ser frem til de kommende dage, udtaler Søvndal.

Skulle Syriens præsident, Bashar al-Assad, bryde aftalen, vil det ikke være første gang og "ikke komme som den store overraskelse", konstaterer Søvndal.

Sikkerhedsrådet i FN drøfter muligheden for en ny resolution om Syrien, og udenrigsministeren håber, at den vil give mulighed for at sende observatører til landet.

Torsdag morgen blev kamphandlingerne i Syrien indstillet i overensstemmelse med den fredsplan, som FN's særlige udsending, Kofi Annan, har aftalt med Assad.

Torsdagen igennem har der været fredeligere end længe set i landet, ifølge Annans briefing til Sikkerhedsrådet. Men Annan understregede, at Assad ikke har fulgt aftalen fuldt ud, idet regimets styrker ikke har trukket sig tilbage.

En varig løsning på krisen kan ifølge Søvndal kun opnås ved, at de syriske politikere tager hensyn til det syriske folks krav og bekymringer. Og det forudsætter blandt andet en tilbagetrækning af tropper og våben fra byerne.

- Det vil være et godt signal, hvis Sikkerhedsrådet nu står sammen, og alle stemmer for resolutionen. Jeg synes med de seneste dages udvikling, at alle må kunne se, hvor nødvendigt, det er, skriver Søvndal.

Kina og Rusland har to gange nedlagt veto mod Syrien-resolutioner. Indsættelse af observatører fra FN forudsætter enighed i Sikkerhedsrådet.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere