Bunkepul koster kunstner 43.000

Kunstneren Kristian von Hornsleth har i byretten tabt en pricipiel sag om ophavsret. Han har tænkt sig at anke 'på fuld drøn'

Kunstværket, som har kostet Kristian Honsleth 43.000 kroner. Nu sætter han det på aution. (Foto: Hornsleth.com)
Kunstværket, som har kostet Kristian Honsleth 43.000 kroner. Nu sætter han det på aution. (Foto: Hornsleth.com)

- Jeg er lidt i chok over, det du fortæller mig, lyder det fra Kristian von Hornsleth, da ekstrabladet.dk overbringer ham nyheden om, at han har tabt en sag om ophavsret i Københavns byret.

- Men samtidig er det rart, at jeg endelig får en afklaring på det her. Det har varet alt for længe, siger kunsteren på en telefonlinje fra England, hvor han bor.

Læs også:

Se også: Tre Hornsleth-malerier stjålet

Tidligere i dag faldt der dom i en sag, som Dansk Journalistforbund i 2009 lagde mod kunstneren Kristian Von Hornsleth på vegne af fotografen Lizette Kabré. Sagen drejer sig om ophavsretten til et portrætbillede af Politiken-journalisten Camilla Stockmann, som provo-kunstneren har brugt i en af sine collager. Et billede som han ifølge Københavns Byret har brugt uretmæssigt.

Der bliver ballade i kunstmiljøet
Hornsleth skal nu betale 30.000 kroner i vederlag til fotografen samt sagens omkostninger, som beløber sig til 13.000 kroner, oplyser Troels Johannesen fra Dansk Journalistforbund. Han siger desuden, at Forbundet er meget tilfredse med sagens udfald.

Det er Kristian Von Hornsleth til gengæld ikke.

Læs mere:

Se også: Provo-kunstner: Anede ikke Andreas var død

- Det er en meget sørgelig dag. Jeg er virkelig ked af, at jeg har ødelagt muligheden for at lave collage-kunst i Danmark i fremtiden. Og jeg kan love dig, at der bliver ballade i kunstmiljøet efter det her. Det er også derfor, jeg anker. Om jeg så skal gå til Menneskeretsdomstolen, siger kunstneren.

Billede af bunkepul
Det er ikke just på en flatterende måde, at Lizette Kabrés portræt er blevet brugt. På det manipulerede foto bliver Camilla Stockmann taget bagfra af en unavngiven mand, mens to andre mænds lem stritter i baggrunden.

Collagen er, ifølge Hornsleth selv, lavet som et satirisk indslag i en kunstnerisk debat. Camilla Stockmann er kulturjournalist på Politiken og havde på daværende tidspunkt bragt en række kritiske artikler om en af Hornsleths venner.

Læs også:

Se også: Efterlyst pornokunst censureret

- Jeg tror, Dansk Journalistforbund er gået så hårdt efter mig, fordi de er meget farvet af indholdet på mit billede. Havde jeg puttet Camilla Stockmanns hoved på en havfrue, eller havde brugt et fotografi af en sommerfugl, så var den nok gået. Og det er jo heller ikke fordi, jeg har brugt billedets motiv på en t-shirt og solgt 10.000 af dem, siger Kristian Hornsleth og fortsætter:

- Jeg har taget et portræt og brugt det på et kunstvæk, som måske er provokerende, men ingen har til gengæld set det. Det er ærgeligt, at man ikke har set objektivt på sagens kerne, siger Kristian Hornsleth, der nu vil sælge billedet til 43.000 kroner.

Troels Johannesen mener, at Dansk Journalistforbund har set objektivt på sagen.

- For os handler det om, at det ikke kan være rigtigt, at man må tage et fotografi og bruge det, som man vil uden at have sikret sig rettighederne fra den fotograf, der har taget billedet, siger han.

1 kommentar
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere