Avis: Danmark og Canada vil dele omstridt ø

En canadisk avis skriver, at der kan være en diplomatisk løsning på vej i striden om omstridt ø ved Grønland

En årelang grænsestrid mellem Canada og Danmark nærmer sig måske sin afslutning.

Det drejer sig om den territoriale konflikt om Hans Ø, der ligger ved den nordvestlige del af Grønland.

Den canadiske avis National Post skriver, at der nu ligger et forslag på bordet om at dele den blot 1,3 kvadratkilometer store og 100 meter brede ø ned på midten.

Delingsplanen er endnu ikke godkendt i hverken Danmark eller Canada, skriver avisen, som har forsøgt at få bekræftet planerne fra officiel side. Det er dog ikke lykkedes.

- Canada og Danmark samarbejder om at udvikle en gensidig acceptabel vej fremad med hensyn til Hans Ø, siger Joseph Lavoie, som er talsmand for den den canadiske udenrigsminister John Baird.

Klippeøen er gold og ubeboet, men ligger strategisk i farvandet mellem Canada og Grønland, som får mere skibstrafik i takt med den globale opvarmning.

Samtidig drejer retten over Hans Ø sig også om retten til mulige naturrigdomme i undergrunden i form af olie, gas og mineraler.

Konflikten om øen stammer tilbage fra 1973, hvor grænsen blev draget mellem Canada og Grønland.

Siden har både danskere og canadiere besøgt og gjort krav på øen, hvilket har sat gang i diplomatiske sværdslag mellem de to nationer.

I 2005 blev der indgået en aftale mellem de to lande om at forsøge at løse grænsestriden. Siden har udenrigsministerierne i Canada og Danmark forsøgt at løse konflikten.

National Post skriver, at 42 procent af canadierne ønsker, at deres regering skal "følge en håndfast linje" i den territoriale disput, mens det kun gælder fem procent af danskerne.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere