Lær af de unge: De praler sig til fed løn

Det er blevet mere stuerent at prale på jobbet. Men ældre kolleger klamrer sig til janteloven, skriver Avisen.dk

(Foto: Ajs Nielsen)
(Foto: Ajs Nielsen)

Den årlige lønforhandling står for døren. For flere hundredetusinde danskere er det ved at være sidste chance for at gøre chefen opmærksom på, hvor fantastiske medarbejdere de er.

Hvis chefen ikke selv har opdaget det, er der ingen grund til at holde sig tilbage fra en solid gang pral på målstregen.

Langt de fleste danskere mener nemlig, at det er i orden at skilte med sine successer på jobbet.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Interresearch for Business Danmark, der er sælgernes fagforbund.

- Vi går i øjeblikket fra en løndmodtagerkultur til en mere entreprenant arbejdsmentalitet, hvor det er okay at prale, siger Jens Neustrup Simonsen, der er formand for Business Danmark.

Chefer bør se det selv
Men selv om langt de fleste mener, at det er okay at prale, er det kun omtrent hver femte, der sørger for at fremhæve sig selv jævnligt.

Snøft Snøft: Cheferne savner ros

Ifølge Christian Kurt Nielsen fra rekrutteringsfirmaet Mercuri Urval risikerer det at koste på lønchecken og karrierestigen, hvis man er for sløv til at synliggøre sin jobsucces.

- Den gode chef ser selvfølgelig den værdi, medarbejderne skaber. Men lad os være ærlige og sige, at ikke alle chefer formår at holde lige godt øje med alle medarbejdere, siger han.

Udansk praleri
Traditionelt er det meget 'udansk' at prale på jobbet. Undersøgelsen tyder dog også på, at de ældre på arbejdsmarkedet er mere skeptiske over for pral end deres yngre kolleger.

- De ældre har været vant til en arbejdskultur, hvor det var et kollektivt projekt at sikre, at den faglige kvalitet var i højsædet. Så de har svært ved at sluge, at individer fremhæver sig selv, forklarer arbejdspsykolog Einar Baldvin Baldursson fra Aalbrog Universitet.

Seks fif: Sådan får du lokket mere i løn ud af chefen

Der er dog ingen vej udenom, vurderer han. Janteloven er definitivt på vej på museum.

- Vi er alle sammen blevet amerikanere, konkluderer Einar Baldvin Baldursson.

Arbejdspsykologen mener, at 'X-factor'-kulturen har bidt sig fast i det danske arbejdsmarked.

Amerikanske albuer
Det betyder dog ikke, at enhver tosse skal stille sig op og synge falsk på arbejdet.

- Det er vigtigt, at man iscenesætter sig selv på en begavet måde. Men det er noget, vi skal vænne os til og blive skarpere til, siger Jens Neustrup Simonsen fra Business Danmark.

Headhunteren Christian Kurt Nielsen mener dog, at et gennemsnitligt dansk albuerum vil forblive et godt stykke mindre end amerikanernes.

- Jeg tror ikke, vi når derhen, hvor danskere render rundt og praler hele tiden. Men nu da lønsamtalen nærmer sig er det ikke nogen ringe ide at sørge for at samle op på, hvad man har opnået i løbet af året, lyder anbefalingen.

Flere jobguides på Avisen.dk

Disse forbrydere vil vi gerne ha’ som kollega

Sådan stopper du kollegaens skidtsnak

Sådan ødelægger du din frisør

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere