Kina blokerer hjemmesider efter kuprygter

De kinesiske myndigheder lukker hjemmesider og foretager anholdelser efter politisk drama bag kulisserne.

Følg Samfund

Kina har blokeret for et antal hjemmesider og mikroblogger, som myndighederne beskylder for 'rygtespredning' i kølvandet på spekulationer om et kup i forbindelse med fjernelsen af en populær toppolitiker.

I alt 16 hjemmesider er blevet lukket, fordi de havde skrevet, at 'militære køretøjer var kørt ind i Beijing, hvor der foregår et eller andet,' skriver det officielle nyhedsbureau Xinhua.

Samtidig er seks personer blevet anholdt og to af landets mest populære mikroblogs er blevet midlertidigt lukket.

Splittelse i toppen
Myndighedernes indgriben sker efter, at der på nettet har været mange rygter om et kup under ledelse af sikkerhedschefen Zhou Yongkang, efter at den politiske stjerne Bo Xilai blev afskediget i marts.

Iagttagere siger, at det politiske drama har blotlagt splittelse i det regerende kommunistparti, som forbereder et lederskifte senere i år.

Bo blev fjernet fra sin post som partichef i den sydvestlige metropol Chongqing, efter at hans tidligere politichef flygtede ind på et amerikanske konsulat og angiveligt bad om politisk asyl. Bo blev inden fyringen opfattet som en af partiets kommende politiske stjerner.

Online-rygter undergraver moralen
Ifølge rygterne er der udbredt utilfredshed med, at den lovende politiker blev fjernet.

I en lederkommentar skriver Folkets Dagblad, som er talerør for kommunistpartiets ledelse, at de ansvarlige for 'løgne og spekulationer' vil blive straffet.

- Rygter, der svirrer online, undergraver offentlighedens moral, og den kan alvorligt skade den sociale stabilitet, hedder det i lederen.

Over 300 millioner mennesker i Kina er i dag bloggere, og de såkaldte weibos eller mikroblogs er blevet ekstremt populære.

Weibo-kulturen har vist sig at være svær at kontrollere i Kina, hvor over en halv milliard mennesker er online, og hvor myndighederne kæmper konstant for at kontrollere internettet med den såkaldte Great Firewall.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby